Klimatbokslut
För att få en helhetsbild av vår klimatpåverkan har vi gett det oberoende forsknings- och utredningsföretaget Profu uppdraget att genomföra ett klimatbokslut åt oss på Växjö Energi.
I klimatbokslutet vägs egna utsläpp samman med de utsläpp som kommer av inköpt el, transporter, resor med mera. Dessutom räknar Profu även in utsläpp som kan undvikas på andra håll i samhället tack vare vår energiproduktion. Vårt senaste klimatbokslut för 2021 visar att Växjö Energis bidrag till klimatpåverkan är negativ, det vill säga att utsläppen är lägre med Växjö Energis verksamhet än utan. Tillsammans med dig som kund minskade vi koldioxidutsläppen med 205 600 ton koldioxid under 2021.
Vårt bidrag till att sänka klimatpåverkan under 2021 motsvarar...
alla invånare i kommunen avstod från att shoppa
fotbollsplaner täckta med solcellspaneler
alla invånare i kommunen avstod från att köra bil
Tack vare att du väljer lokalproducerad fjärrvärme från lokala biobränslen som annars gått till spillo, gör vi tillsammans stor skillnad för klimatet. Kraftvärmeproduktionen är väldigt energieffektiv eftersom den samtidigt genererar både värme och el som har så pass stor effekt att fjärrvärmeleveranserna ger en minskad klimatpåverkan med negativa utsläpp. Genom kraftvärmeproduktion tränger vi även undan annan elproduktion som påverkar klimatet mer negativt.
Fjärrvärmens klimatpåverkan
Klimatpåverkan för Växjö Energis fjärrvärme för 2021. Värdet visar en enskild kunds klimatpåverkan från användningen av fjärrvärme.
kg CO2/MWh fjärrvärme
Klimatpåverkan för olika uppvärmningsalternativ
Värdet visar en enskild kunds klimatpåverkan från användningen av fjärrvärme, pellets, bergvärmepump och naturgas. Värden för 2021.
Merläsning
Läs de fullständiga rapporterna om våra klimatbokslut.
Klimatbokslut 2021 i pdf-format
Klimatbokslut 2020 i pdf-format
Klimatbokslut 2017 i pdf-format
Klimatbokslut 2014 i pdf-format
Så har Profu räknat
Jämförelsetal:
- Växjö Energis bidrag till att undvika klimatpåverkan under 2021 är lika stor som bidraget från 540 fotbollsplaner täckta med solcellspaneler.
Klimatnyttan från producerad solel i Sverige 2021 uppskattas av Profu till att vara ca 305 g CO2e/kWh. En genomsnittlig årsproduktion från solceller i Sverige är ca 175 kWh/m2∙år (detta värde korrigeras för varje klimatbokslut med avseende på kommunens läge). Tillsammans betyder det att en kvadratmeter solceller kan leverera en årlig klimatnytta på ca 0,05 ton CO2e/m2. Växjö Energis verksamhet stod enligt klimatbokslutet år 2021 för en besparing på ca 205 660 ton CO2e. Detta motsvarar då klimatnyttan från ca 3 853 020 m2 solceller, vilket är detsamma som ca 540 fotbollsplaner täckta med solceller eller ca 41 m2 per kommuninvånare. - Om alla invånare i kommunen avstod från att ”shoppa” under ca 2,2 år skulle vi få en lika stor minskning av koldioxidutsläppen som Växjö Energi bidrog med under 2021.
Antalet invånare i kommunen 2020 12 31 var 94 860 . Växjö Energis verksamhet stod enligt klimat bokslutet år 2021 för en besparing på ca 205 660 ton CO2e. Den genomsnittliga besparingen per kommuninvånare blir därmed ca 2 170 kg CO2e per år. Med ”shopping” avses den privata konsumtionen av kläder och skor, datorer, telefoner, tv apparater, skönhetsprodukter, sportutrustning m.m. Det vill säga den konsumtion som inte platsar in inom övriga tre kategorier av privat konsumtion (Äta, Bo och Resa). Definitionen är hämtad från Naturvårdsverkets statistik. Aktiviteten ”övrig konsumtion” genererade 2019 enligt Naturvårdsverket i snitt ca 1 ton CO2e per capita. Detta innebär att Växjö Energis klimatbesparing motsvarar att alla invånare i kommunen avstår från att shoppa i ca 26 månader. - Om alla invånare i kommunen avstod från att köra bil under ca 2 år skulle detta innebära lika mycket undvikna koldioxidutsläpp som Växjö Energi bidrog med under 2021.
Antalet invånare i kommunen 2020 12 31 var enligt SCB 94 860 st. Växjö Energis verksamhet stod enligt klimatbokslutet år 2021 för en besparing på ca 205 660 ton CO2e. I genomsnitt kör varje invånare i kommunen ca 648 mil per år (enligt miljömålsindikatorn ”Körsträcka med bil”, statistik från 2019). Det genomsnittliga utsläppet från en personbil i Sverige (2020 års genomsnittliga WTW utsläpp för personbilar, samtliga drivmedel, enligt Trafikverket) är 0,17 kg CO2 per km. Den totala körsträckan för kommunens invånare uppgår då till ca 62 miljoner mil, vilket genererade utsläpp på ca 105 000 ton CO2e. Växjö Energis utsläppsreduktion motsvarar därmed ca 24 månaders bilåkande för alla invånare i kommunen. - För varje kg CO2e som Växjö Energis verksamhet gav upphov till under 2021 så bidrog Växjö Energi samtidigt till att utsläpp av 5,4 kg CO2e kunde undvikas på annat håll.
Under 2021 hade Växjö Energi en negativ utsläppsfaktor på 5,4 . Det innebär att för varje kg CO2e som företagets verksamhet gav upphov till under året så bidrog Växjö Energi samtidigt till att utsläpp av 5,4 kg CO2e kunde undvikas på annat håll. Utsläppsfaktorn är ett effektivitetsmått som visar hur väl man lyckas reducera utsläppen i samhället i förhållande till insatta resurser med tillhörande tillförda utsläpp. Utsläppsfaktorn beräknas som kvoten mellan undvikna utsläpp och tillförda utsläpp. Enligt klimatbokslutet var de tillförda utsläppen (direkta och indirekta) 46 980 ton CO2e och de undvikna utsläppen 252 630 ton CO2e.
Hur vi bidrar till att stora utsläpp undviks
Att det undviks så pass stora utsläpp beror på att beräkningarna även tar hänsyn till hur Växjö Energis verksamhet påverkar samhället i stort. De grundläggande nyttigheter som produceras av Växjö Energi och som efterfrågas i samhället, exempelvis värme, el och kyla, kommer att efterfrågas oavsett om Växjö Energi finns eller inte. Vi vet att alternativ produktion av dessa nyttigheter också kommer att ge upphov till en klimat-påverkan. Att ersätta andra och sämre alternativ har varit och är fortfarande en av orsakerna till att vi har kommunala energiföretag. Att de totala utsläppen blir lägre med Växjö Energis verksamheter innebär att företaget producerade de efterfrågade nyttigheterna med lägre klimatpåverkan än den alternativa produktionen.