Hoppa till huvudinnehållet

Länge leve vardagen

Från 1887 till 2017. Det hinner hända massor på 130 år, och vi är väldigt stolta över att vi har fått vara en så stor del av Växjös vardag i så många år. Vill du veta vad som har hänt och hur vardagen sett ut på vägen? Håll i hatten, och häng med oss på en spännande tidsresa!

Psst! Här kan du läsa en kortare variant om vår tidsresa

1887

Vi var först! Äntligen blir det ljust på Växjös gator. Detta år invigs Elektricitetsverket i Växjö. Vi är då det första kommunala elektricitetsverket i Sverige för gatubelysning och allmän distribution.

Elverket placeras på Vattentorget vid Växjösjön där huset står kvar än i dag. Du har säkert sett det när du promenerat längs med sjökanten.

1890

Nu används elektricitet framför allt inom industrin och det tar några år innan det elektriska ljuset blir tillgängligt för alla. Så småningom börjar den elektriska lampan även användas inomhus och under 1890-talet ökar antalet glödlampor inomhus hos Växjöborna från ett fåtal till 3 600 lampor.

För att klara efterfrågan måste elverket efter tio år byggas om för att öka kapaciteten. Tre ångmaskiner på sammanlagt 300 hästkrafter förser nu Växjö med elkraft.

1917

Fler och fler stadsbor får tillgång till elektricitet i hemmet. På landsbygden dröjer det fortfarande. Den moderna brödrosten som uppfanns av amerikanen Charles Strite är på ingång. Han hade då tröttnat på brända brödskivor och fick patent på en brödrost med inbyggd timer som efter en viss tid stängde av värmeelementet och sköt ut brödet i en korg. Tänk dig själv att rosta bröd utan el, kolla gärna in hur Ida Ingemarsdotter provar att göra det i filmen nedan.

Samma år bygger vi transformatorstationen vid Västra Mark. Detta för att kunna ta emot och distribuera elen vidare till Växjöborna så att de i framtiden ska kunna rosta bröd, se på film och mycket, mycket mer!

 

1937

Den elektriska adventsljusstaken uppfanns 1934. Ledningen i företaget Philips var skeptisk till att någon skulle vilja ersätta de traditionella levande ljusen med elektriska, tänk så fel de hade! År 1937 lyckas Werner Simonsson övertyga ledningen om att prova produkten och under julen sålde de 3 000 inköpta ljusstakar snabbt slut.

Vi den här tiden var det fortfarande långt ifrån alla Växjöbor som hade tillgång till elektricitet i hemmet. Se gärna reklamfilmen för elektricitet från 1940-talet.

Belastningen på elverket i Växjö är nu så stor att staden efter överläggning med Sydkraft bidrar med 50 000 kronor till en ny 20 000-woltsledning som tas i drift just 1937. Kan det kanske bero på alla adventsljusstakar?

 

1950

Elspisen var länge ett dyrare alternativ och många behöll vedspisen på grund av värmen den alstrade, men nu under tidigt 1950-tal börjar elspisen slå igenom i svenska hem på allvar.

Den 10 december samlar sig Växjöborna kring de få teveapparater som finns för att se Nobelprisutdelningen på tv, detta är den första offentliga televisionsvisningen i Sverige.

I stugorna spelas årets hitlåt Povel Ramel på högsta volym – Far, jag kan inte få upp min kokosnöt.

1974

Melodifestivalen är ett uppskattat inslag i vardagen. Familjer samlas framför tjock-teven och ser ABBA ta världen med storm med låten Waterloo.

Under den här perioden är det byggboom i hela Sverige tack vare det rikstäckande miljonprogrammet som ska bygga en miljon nya bostäder på tio år. I väntan på att Sandviksverket ska byggas har fjärrvärmen producerats i ett tjugotal oljeeldade containercentraler som stått ute i bostadsområdena. Men 1974 uppförs kraftvärmeverket Sandvik 1. Sandviksverket producerar inte bara värme till Växjöborna utan även stora mängder el. Bränslet är fortfarande olja men istället för att varje hus har sin egen panna flyttas nu förbränningen till ett enda ställe – bra inte minst för luftkvaliteten!

 

1980 

Nu kan vi se folk gå runt med lurar och en bärbar kassettspelare, freestylen lanseras nämligen detta år. Och vad lyssnar man på i Växjö? Förmodligen låtar från musikgruppen Freestyle som är väldigt populär just nu.

22 augusti det här året har Lasse Åbergs film Sällskapsresan svensk premiär.

Nu är vi först i Sverige igen, och denna gång med att bygga om en oljeeldad fjärrvärmepanna till eldning med biobränsle. Utbyggnaden av fjärrvärmenätet, och inte minst satsningen på biobränslebaserad fjärrvärmeproduktion, har sedan dess bidragit till att utsläppen från fossila bränslen i Växjö kommun minskat rejält.

 

1989

Hovsångerskan Birgit Nilsson tar den 3 mars det första spadtaget till Växjö Konserthus. Byggnationen pågick i 914 dagar fram till invigningen.

1989 är det dags för namnbyte då Växjö Energiverk får namnet Växjö Energi AB.

1995

Operativsystemet Windows 95 lanseras och inom ett par år blir det ett av världens mest sålda operativsystem. Om du vill installera systemet med hjälp av diskett krävs hela 13 stycken.

Vi på Växjö Energi börjar bygga vårt öppna fibernät. Främst för att lösa de egna behoven av driftövervakning av elnätet men så småningom börjar man se ett behov av ett heltäckande stadsnät. Detta blir startskottet för Växjö Energis bredbandsverksamhet, i dag dotterbolaget Wexnet.

1996

Spice Girls första singel Wannabe släpps och blir etta på hitlistorna i 22 länder, Sverige inkluderat.

Växjö kommun beslutar att kommunen ska bli helt fossilbränslefri. När vi på Växjö Energi samma år bygger en närvärmeanläggning i Ingelstad är det därför självklart för oss att elda med biobränsle. Kommande år byggs motsvarande anläggning även i Rottne och Braås.

 

Året efter kommer Kung Karl 16:e Gustav till Växjö och inviger Sandvik 2 som eldas med mer än 95 procent biobränsle.

2004

Carolina Kluft tar hem guldmedalj i sjukamp vid OS i Athen.

Världens största sociala nätverk Facebook grundas av Mark Zuckerberg.

Samma år byggs Växjös största termos, i form av en hetvattenackumulator på 40 000 kubikmeter vatten. På natten laddar vi ackumulatorn med varmt vatten så att varmvattnet räcker till alla Växjöbor som vill duscha på morgonen.

2009

2009 är det extremt få som äger en elbil. Men vi på Växjö Energi vill vara i framkant och tänka miljösmart så vi skaffar oss redan nu en elbil och året därpå sätter vi upp den första laddstolpen.

Nu börjar vi även bygga ut fjärrkyla till bland annat Växjö Centrallasarett. Genom fjärrkylan kan vi på ett effektivt sätt kyla ner deras livsviktiga maskiner.

2014

Vi gör ett klimatbokslut och ser att satsningen på biobränsle för att producera värme, el och kyla har bidragit till att minska koldioxidutsläppen lika mycket som om alla kommuninvånare i Växjö skulle avstå från att köra bil under 17 månader. Eller som om alla i kommunen avstod från att äta kött i 31 månader. Det motsvarar hela 170 000 ton. Visst är det helt otroligt?

Nu är även Wexnet ett eget bolag med ett gemensamt ägande av Växjö Energi, Alvesta Energi, Tingsryds Energi och Lessebo kommun. Med det nya bolaget blir det möjligt för fler att få tillgång till fiber så att de kan titta på säsong tre av Game of Thrones samtidigt som barnen spelar Minecraft.

2015

Växjöbornas kära hockeylag Växjö Lakers tar äntligen SM-guld! Alla sju matcher under slutspelet är lika viktiga, så vi är extra glada att vi kan leverera snabb fiberuppkoppling till Växjoborna under bortamatcherna.

2015 invigs Sandvik 3 som är vår senaste kraftvärmeanläggning där fjärrvärme och el på ett smart sätt produceras samtidigt. Produktionen är dessutom fossilbränslefri!

Samma år sätter vi upp Växjös första snabbladdare för elbilar som placeras vid Växjö Energis kontor på Kvarnvägen.

Idag

Idag är el en självklarhet i vår vardag. En stor del av Växjös befolkning njuter dessutom av varmvatten och värme från fjärrvärme, ungefär 7 800 villor. Dessutom får hela 1 500 näringsfastigheter fjärrvärme från Växjö Energi.

Det vi har åstadkommit hittills inspirerar oss till att fortsätta söka nya, ännu smartare lösningar för framtiden. Genom att aldrig nöja oss, alltid vara nyfikna och ständigt utmana oss själva vill vi ge våra kunder en vanlig vardag idag och en helt annorlunda, ännu grönare framtid!