Nattvandrare gör stan säkrare

De har funnits länge och är stolta över sitt arbete. Tack vare nattvandrarna i Växjö känner både vuxna och unga mer trygghet.

– Vi jobbar med brottsförebyggande arbete på ett mjukare sätt, säger Anders Gustafsson från Växjö kommun.

Nattvandrare är ett naturligt inslag på helgnätterna i många svenska städer. Samma är det i Växjö där föreningar och engagerade privatpersoner går ut för att göra en insats. Konceptet är enkelt – vuxna som rör sig på stan. På sommaren är de ute så sent som fram till fyra på morgonen. De är väl synliga med sina reflexvästar eller gula jackor.

– Vem som helst kan vara med och vi ser väldigt positiva resultat, säger Edin Basic som är fältsekreterare på Växjö kommun.

För honom betyder nattvandringen mer än mindre bus på stan. Han gillar att människor engagerar sig för staden de bor i. Det är människor från olika kulturer, stadsdelar och bakgrund som bidrar.

– Jag vill inkludera. Här samsas alla, från traditionella idrottsföreningar, till somaliska föreningar och profiler i de olika stadsdelarna, säger han.

”Har utvecklats över tid”

Den grundläggande modellen har varit att ideella föreningar engagerar sig. Men konceptet har utvecklats. I dag är även privatpersoner utan anknytning till föreningar med.

– Det har vi bland annat i Araby där lokala profiler utan föreningstillhörighet gör en insats. De har unik kunskap om stadsdelen, säger Anders Gustafsson.

En annan utveckling som skett är att nattvandrarna inte bara finns i Växjö centrum, på Teleborg och Araby utan även på närliggande orter och samhällen som Braås, Lammhult och Rottne.

– Världen förändras och vi försöker hitta nya vägar. Genom åren har engagemanget gått ned, så vi försöker utvecklas. Det som alltid är detsamma är våra värderingar. Att hjälpa till, vara synliga och bidra till tryggheten där ungdomar rör sig, säger han.

Om Nattvandrarna

• Nattvandrarna rör sig alltid i grupper om minst tre personer. Helst ska de vara fyra eller fler. Deras fokus är att barn och ungdomar ska ha det bra.
• De är väl synliga med reflexvästar eller gula jackor.
• Uppgiften är inte att ingripa vid stökigheter, utan att försöka vara brottsförebyggande genom sin blotta närvaro. Vid pågående bråk eller stök ringer de polisen.
• Nattvandrarna utgörs av medlemmar i ideella föreningar eller lokala profiler utan anknytning till en förening. Varje förening eller privatperson som deltar får ersättning för arbetet.
• Nattvandringen organiseras av Växjö kommuns fältsekreterare. Anders Gustafsson är enhetschef för Områdesbaserat arbete på Växjö kommun.