Använder din bostad mer energi än andra?

Vad är vanlig energianvändning i hemmet egentligen? Här kan du se genomsnittlig användning för uppvärmning, varmvatten och hushållsel i olika typer av bostäder. Du kan även få tips på hur du kan använda mindre energi i ditt hem.

Vanlig elanvändning i villa

En villa eller ett radhus som värmer huset med el har en energianvändning på cirka 20 000 kWh per år. Då är användning för uppvärmning, varmvatten och hushållsel inkluderat.

Har du fjärrvärme eller värmer huset på annat sätt än med el är en normal elanvändning cirka 5000 kWh per år för hushållsel. Elanvändningen är mindre eftersom uppvärmningen och varmvattnet värms med fjärrvärme.

Elen du använder i en villa

Användning av hushållsel i en genomsnittlig villa/radhus.

kWh

Vanlig elanvändning i lägenhet

En mindre lägenhet, som en etta eller en mindre tvåa, använder ungefär 2000 kWh per år. En större lägenhet använder ungefär 5000 kWh per år. Eftersom lägenheter oftast värms med fjärrvärme är uppvärmning och varmvatten inte inkluderat i elanvändningen.

Elen du använder i en lägenhet

Användning av hushållsel i en genomsnittlig lägenhet.

kWh

Vanlig användning för fjärrvärme

Här presenterar vi jämförelseprofiler där du kan jämföra energianvändning efter olika boendetyper och typ av fastighet. 

Energianvändning i småhus

Energianvändning för uppvärmning och varmvatten per kvadratmeter i småhus/villor fördelat efter byggår och kWh per kvadratmeter. Statistik från Energimyndigheten 2021.

kWh/m2

Byggår

 

Energianvändning i lokaler

Energianvändning för uppvärmning och varmvatten per kvadratmeter i lokaler i Kronobergs län fördelat efter byggår och kWh per kvadratmeter. Statistik från Energimyndigheten 2021.

kWh/m2

Byggår

 

Energianvändning i flerbostadshus

Energianvändning för uppvärmning och varmvatten per kvadratmeter i flerbostadshus i Kronobergs län fördelat efter byggår och kWh per kvadratmeter. Statistik från Energimyndigheten 2021.

kWh/m2

Byggår

 

Hitta energitjuvar

För att spara energi i din bostad är det bra att ta reda på vart energitjuvarna finns någonstans. Du kan följa din energianvändning på Mina sidor och se hur mycket energi du förbrukar. Du kan välja att se användning per dag eller månad och jämföra med tidigare perioder. På så sätt kan du hitta energislukande prylar i ditt hem.

Visste du att...

  • Om du sänker din inomhustemperatur med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Har du eluppvärmd bostad och kan styra värmen utefter när du är hemma så kan du göra stor skillnad för plånboken och bidra till Sveriges elsystem.
  • Om du byter till effektiva kranar och duschmunstycken kan du minska din varmvattenanvändning med upp till 40 procent. Har du fjärrvärme värms ditt vatten inte av el, men du sparar likväl på energin.
  • Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin. Tänk på att undvika att spola av disken före och välja Eco-programmet.
  • Torktumlaren använder två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen. En riktig energitjuv! Försök att hänga upp tvätten istället för att torka den i torktumlaren.
  • Cirka 70 procent av småhusen i Sverige är byggda från 1960-1980-talet och har i många fall hög energianvändning, brister i inomhusmiljön och är i behov av renovering. De flesta husen från de byggnadsåren har uppvärmning med direktverkande el, platta på mark och tvåglasfönster.
  • Ungefär 15 procent av värmeförluster i en äldre villa sker genom vinden och taket. Att tilläggsisolera vinden är en relativt enkel och lönsam åtgärd för att minska förlust av värme, framför allt om isoleringen är mindre än 20 cm.

Källa: Energimyndigheten