TuGo UF från Växjö vann Årets innovation 2023

Med TuGo UF:s nya tuggummidosa finns det ingen risk att tuggummit hamnar på fel ställe, dvs ute i naturen. Stort grattis Josefin, Maria och Matilda till vinsten Årets innovation 2023, som vi hade förmånen att vara tävlingsvärd för på UF-mässan i Ljungby på tisdagen.

– Det är en otrolig ära att få ta emot priset. Vi ser riktigt mycket fram emot att få representera Kronoberg i SM, säger Maria Svendsen, vd på TuGo UF.

Smart förpackning
Trion har skapat en ovanligt smart tuggummiförpackning. Förpackningen har två lock – under det ena finns 18 sockerfria och veganska tuggummin med mintsmak, under det andra placerar du använda tuggummin. Allt för att de inte ska hamna ute i naturen.

– Innovation handlar ofta om att hitta nya, bättre lösningar på utmaningar i vardagen, och det har TuGo UF verkligen lyckats med. Vi tycker det är jätteviktigt att uppmärksamma framtidens entreprenörer och deras innovationer och det har varit väldigt inspirerande att ta del av alla spännande idéer, säger Emelie Andersson på Växjö Energi, som var juryns ordförande.

”Miljötänk i fokus”
Det var hög stämning på UF-mässan i Ljungby Arena när vinnaren av Årets innovation presenterades på tisdagen. TuGo UF tog hem priset med motiveringen:

”Juryn har valt en produkt som är innovativ och nytänkande och som vi ser kan ha stora affärsmöjligheter på lång sikt. Företaget har på kort tid visat att det finns ett intresse nationellt såväl som internationellt. Med en innovativ paketering med miljötänk i fokus och med en vision att bryta ohälsosamma vanor hos ungdomar, har juryn enats om att vinnare i Årets innovation är TuGo UF.”

– Varje år tuggas det omkring 500 000 ton tuggummi. I vår marknadsundersökning visade det sig att en tredjedel av dessa inte slängs i soporna. Vår produkt kommer att vara en del i att förebygga nedskräpningen, skriver TuGo UF på sitt instagramkonto.

Eleverna bakom TuGo UF studerar vid Växjö Fria Gymnasium.

Om Årets innovation

TuGo UF utsågs som vinnare av en jury bestående av representanter från det lokala näringslivet. Vinnaren får, förutom pengar, representera Kronoberg på SM i UF-företagande den 23–24 maj i Stockholm. Tävlingens syfte är att UF-företagarna ska förstå sambandet mellan entreprenörskap, innovation och hållbart företagande för att därmed kunna bidra till utveckling och ett mer hållbart samhälle.

Övriga finalister var:

Flash UF

Computer Totebag UF

EasyGaming UF

CrispBite UF

Mjölkometern UF

SmallChange UF

Alla kan falla UF

CanCan UF

Fri illustration UF

Jurygruppen bestod av:

Emelie Andersson, Växjö Energi AB

Elin Svensson, Markaryd kommun
Eva Engnell, Kontek Lön AB
Hans Klintéd, Norvus AB
Johan Melin, Nordlo Ljungby
Louise Brolin, Växjö Linnaeus Science Park
Raed Kamil, Växjö kommun

För mer information, kontakta gärna:

Emelie Andersson, Växjö Energi, tel 0470-77 51 03. emelie.andersson@veab.se