Elnätsavgift
Elnätet har en viktig roll i samhället för att stödja pågående elektrifiering och den hållbara utvecklingen. För att vi ska kunna ge alla en trygg och säker tillgång till el idag och i framtiden behöver vi bygga ut och modernisera elnätet. Detta arbete finansieras av din elnätsavgift.
Höjd elberedskapsavgift
Elsäkerhetsverket har beslutat om höjd elsäkerhetsavgift från den 1 januari 2024. Elsäkerhetsavgiften är en myndighetsavgift och kan inte påverkas av elnätsbolaget.
Lågspänningsabonnemang
2023 var avgiften för lågspänningsabonnemang 39,20 kr. Den nya avgiften för 2024 är 90 kr. Engångsavgift avseende prishöjning för första halvåret 2024 blir 25,4 kr. För andra halvåret är den fasta avgiften höjd med 5 kr per månad. Beloppen är angivna exklusive moms och är årsavgifter.
Mellanspänningsabonnemang
2023 var avgiften för högspänningsabonnemang 2 129 kr. Den nya avgiften för 2024 är 4 897 kr. Engångsavgift avseende prishöjning för första halvåret 2024 blir 1 384 kr. För andra halvåret är den fasta avgiften höjd med 231 kr per månad. Beloppen är angivna exklusive moms och är årsavgifter.
Vad är elberedskapsavgift?
Elberedskapsavgiften är en årsavgift som ska finansiera den del inom Svenska Kraftnät som ansvarar för de beredskapsåtgärder som behövs för att förebygga, motstå och hantera sådana störningar i elförsörjningen som kan medföra svåra påfrestningar på samhället. Avgiften är momsbelagd.
1 april 2024 höjdes din elnätsavgift – Varför höjdes din elnätsavgift?
Växjö växer och elektrifieringen i samhället ökar. För att vi ska kunna ge alla i Växjö en trygg och säker tillgång till el behöver vi både bygga ut med nya elledningar och samtidigt modernisera det befintliga elnätet.
Prislista 1 april 2024
Elnätsavgiften för företag
Har du säkringsabonnemang och är företagare så övergick även ditt abonnemang till effekt den 1 januari 2024.
Här kan du se prislista för företag
Din elnätsavgift
1 januari 2024 övergick säkringsabonnemang till effektabonnemang. Det innebär en prismodell som innehåller tre avgifter:
- Fast avgift
Du betalar en fast abonnemangsavgift som är beroende på säkringsstorlek. I avgiften ingår myndighetsavgifter. - Effektavgift
Du betalar ett snittpris för de tre högsta effekttopparna du har under månaden. Avgiften beräknas på vardagar mellan kl. 07-20 under månaden. - Elöverföring
Du betalar en avgift för överföring av el fram till ditt boende, avgiften är rörlig per timme och du betalar per använd kilowattimme. Här kan du se månadens överföringsavgift.
Cirka 50 procent av din elnätskostnad består av myndighetsavgifter och skatter. Dessa avgifter fakturerar vi till dig som kund och sedan betalar vidare till olika myndigheter. Utöver elnätsavgiften så betalar du även för elen du använder. Den kostnaden betalar du till ditt elhandelsföretag.
Elnätsavgifter
Gäller från den 1 juli 2024.
Priserna är inklusive moms.
*Framtaget 2024-09-02.
0 kr. Effektavgift ingår inte i detta abonnemang.
Din säkringsstorlek hittar du på din faktura eller på Mina sidor vid sidan Mina avtal vid rubriken Abonnemangsavgift. Säkringsstorlek benämns som abonnemangsavgift eftersom den avgiften baseras på din storlek på säkring.
Från 1 januari 2023 har Växjö Energi rörlig överföringsavgift. Avgiften är rörlig och varierar beroende på vilket abonnemang du har.
Din elmätare mäter hur mycket el du använder för varje timme. Din effektavgift beräknas av de tre timmar då du använder som mest kilowatt under månaden på vardagar mellan kl. 07-20. Avgiften beräknas kronor per kilowatt.
Följande dagar räknas inte som vardagar:
Lördagar, Söndagar, Julafton, Juldagen, Annandag jul, Nyårsafton, Nyårsdagen, Trettondedag jul, Långfredag, Annandag påsk, Första maj, Kristi himmelsfärd, Nationaldagen, Midsommarafton. Tiden för effektavgiften följer sommar- och vintertid.
vår definition av lägenhet
Om anläggningen uppfyller de nedan angivna kriterierna så definieras man som lägenhetskund och berörs inte av förändringen:
Exempel på kostnader med effektavgift
Exempel 1
Tänk att du gör följande på tre olika dagar under en månad:
- Laddar din elbil en vardag mellan kl. 17-18. Detta ger ett effektuttag på ungefär 9 kW per timme.
- Lagar mat i ugn och använder diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare en vardag kl. 18–19. Detta ger dig en effekt på ungefär 6 kW per timme.
- Dammsuger, använder diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare en vardag mellan kl. 18-19. Effektuttaget här blir ungefär 5 kW per timme.
Ditt snitt på effektuttag blir:
Dessa dagar visar de högsta effektuttagen totalt 20 kW. Ett snitt på de tre högsta effektuttagen är i detta fall 6,7 kW. Denna månad har ni en månadsförbrukning på 450 kWh.
Om du har 16A säkring så skulle detta kosta dig:
- 241,25 kr i fast avgift
- 450 kWh*0,1023 kr = 46 kr i överföringsavgift
- 6,7 kW*51,50 kr = 345 kr i effektavgift
- Totalt: 632,25 kr
Utöver detta tillkommer energiskatten.
exempel 2
Tänk att du istället gör följande på tre olika dagar under en månad:
- Laddar din elbil en vardag mellan kl. 00-01. Denna effekttopp räknas inte eftersom laddningen görs efter kl.20 och innan kl. 07. Tänk på att använda en säker laddbox med lastbalansering.
- Lagar mat i ugn och använder tvättmaskin en vardag kl. 17–19 ger 3,5 kW elanvändning
- Använder diskmaskin och torktumlare kl. 19-20 en annan vardag som ger 4 kW i elanvändning.
- Använder tvättmaskinen och torktumlare mellan kl. 18-19 en tredje vardag som ger 3 kW elanvändning
Ditt snitt på effektuttag blir:
Dessa dagar visar de högsta effektuttagen totalt 10,5 kW. Ett snitt på de tre högsta effektuttagen är i detta fall 3,5 kW. Denna månad har ni en månadsförbrukning på 450 kWh.
Om du har 16A säkring så skulle detta kosta dig:
- 241,25 kr i fast avgift
- 450 kWh*0,1023 kr = 46 kr i överföringsavgift
- 3,5 kW*51,50 kr = 180 kr i effektavgift
- Totalt: 467,25 kr
Utöver detta tillkommer energiskatten.
Om du laddar din elbil efter kl. 20 och innan kl. 07 en vardag eller på helgen så räknas inte effekttoppen. Ett annat tips är att du laddar din elbil på en lägre effekt under längre tid. Tänk på att använda en säker laddbox med lastbalanserare.
Effekttopparna baseras på de tre högsta effektuttagen, fördelat under tre olika dygn under en månad
Rörlig överföringsavgift
Från 1 januari 2023 har Växjö Energi rörlig överföringsavgift. Här kan du se prognoser för överföringsavgifter för nuvarande månad och framåt och se hur avgiften förändrats under året. Avgiften är rörlig och varierar beroende på vilket abonnemang du har. Prognosen ger en indikation av det rörliga priset och uppdateras vid månadsskiftet. Tänk på att utfallsvärdet ser annorlunda ut på din faktura eftersom avgiften påverkas av hur din förbrukning ser ut timme för timme.
Öre/kWh
Följ din elanvändning och dina effekttoppar på Mina sidor
På Mina sidor får du en tydlig bild av hur mycket el du använder, och när du använder som mest. Kolla vilken tidpunkt du använder som mest el och fundera över om du kan sprida ut användningen.
Visste du detta om Växjöbornas elanvändning?
- Växjöborna använder som mest el mellan klockan 12 och 13.
- 29 mars 2023 klockan 04.00 producerade Sandviksverket som mest el under 2023, och bidrog till att värma cirka 1 500 villor med elvärme.
- 8 juni 2023 klockan 11.00 stod solcellsproduktionen för cirka en fjärdedel av den totala elanvändningen i Växjö stad.
Effektabonnemang
1 januari 2024 infördes effektabonnemang
1 januari 2024 förändrades säkringsabonnemang för dig med säkringsstorlek 16-25A till effektabonnemang. Detta berör främst villor men också några lägenheter och lokaler. Det innebär att du själv kan påverka din elnätsavgift genom att jämna ut dina effekttoppar.
Här kan du läsa om hur effektabonnemang fungerar och hur du kan tänka för att få ner din kostnad.&
Elsäkerheten först
Säkerhet är a och o när det gäller elanvändning. Genom att följa dessa enkla steg främjar du en säker användning av el i ditt hem.
Ha uppsikt över maskiner och elutrustning
Även om elen ibland är billigare mitt på natten bör du undvika att köra tvättmaskinen, diskmaskinen eller torktumlaren nattetid när alla i hushållet sover eller när ingen är hemma. Kanske hinner du istället starta en maskin innan jobbet eller lite senare på kvällen?
Följ säkerhetsråd och anvisningar
Följ försäkringsbolagets och Elsäkerhetsverkets råd och riktlinjer. Använd bara maskiner som är godkända och anlita behöriga elektriker för installationer och reparationer. Byt alltid ut trasiga apparater och sladdar. Är du osäker på elsäkerheten så kontakta elinstallatör.
Underhåll och rengöring
Se till att området runt dina elprylar är fritt från saker som kan börja brinna. Rengör filter och sladdar regelbundet. Det gäller inte minst torktumlare som snabbt samlar på sig stora mängder brännbart ludd och damm.
Myndighetsavgifter
Cirka 50 procent av din elnätskostnad består av myndighetsavgifter och skatter. Dessa avgifter fakturerar vi till dig som kund och sedan betalar vidare till olika myndigheter.
Följande myndighetsavgifter betalar du för i din elnätsavgift:
- Elsäkerhetsavgift* - 11,1 kr/år, exkl. moms (13,88 kr/år inkl. moms)
- Nätövervakningsavgift* - 4,35 kr/år, exkl. moms (5,44 kr/år inkl. moms)
- Elberedskapsavgift* - 90 kr/år, exkl. moms (112,50 kr/år inkl. moms)
- Energiskatt - 42,8 öre/kWh exkl. moms (53,5 öre/kWh ink. moms), gäller from 1 januari 2024.
*Avgift ingår i din fasta avgift.
Så funkar rörlig överföringsavgift
Priset för den rörliga överföringsavgiften på din faktura är sammansatt av flera delkomponenter för olika abonnemang. Överföringsavgiften består av:
- Fast del per kilowattimme.
- Rörlig del per kilowattimme som sätts utifrån timvärdet på elbörsen och beräknas timme för timme.
På din faktura ser du ett medelpris som är det sammanvägda priset av alla timmarna under månaden. Det innebär att överföringsavgiften kommer att variera månad för månad. På fakturan kommer det dessutom se olika ut mellan olika kunder, beroende på hur elanvändningen har fördelats under dygnets alla timmar.
Så här räknas överföringsavgiften ut:
Fast del + rörlig del x timvärdet på elbörsen och beräknas timme för timme
Snurrigt för många, vi vet! Men för att underlätta för dig som kund visar vi prognoser på överföringsavgifter i öre/kWh.
Den 1 januari 2024 ändrade vi uträkningen av den rörliga överföringsavgiften
Timvärdet på elbörsen beräknas timme för timme, tidigare har uträkningen gjorts på medelvärdet på elbörsen. Den nya uträkningen innebär mindre förändringar för avgiften.