Spara energi med Smart värme

Med en fjärrvärmecentral som passerat en bra bit över 20 år var det hög tid att byta till en ny. Bytet gav direkt både minskad användning och jämnare värme. Med tjänsten Smart värme kan familjen Lendahls dessutom enkelt optimera sin energianvändning i mobilen.

– Vi visste redan när vi köpte huset 2016 att fjärrvärmecentralen hade nått pensionsålder, så det har varit ett orosmoment vi skjutit framför oss de senaste åren. När den dessutom började läcka lite i höstas fick vi plötsligt mer bråttom. Vi kollade med Växjö Energi, fick ett bra erbjudande och beställde bytet genom dem, berättar Filip Lendahls.

Helhetsgrepp kring bytet

Växjö Energi tog hand om allt från att koppla ur och forsla bort den gamla centralen till att leverera, installera och justera in den nya. I erbjudandet ingick även ett driftsäkerhetsavtal som ger snabbare hjälp och täcker alla kostnader om något problem skulle uppstå med den nya fjärrvärmecentralen under de närmaste fem åren.

– Jag tycker hela bytet gick väldigt smidigt. Jag trodde det var risk för rätt långa väntetider, men vi fick en tid inbokad redan ett par veckor efter beställning och själva jobbet tog inte många timmar trots att montörerna blev tvungna att dra om rören rätt mycket för att passa in den nya centralen, säger Filip.

Lägre energianvändning

I samband med bytet valde familjen Lendahls att installera tjänsten Smart värme som gör att de kan reglera och planera temperaturen i huset direkt via en app i mobilen. Rent praktiskt är det fyra delar som samspelar i Smart värme. En innegivare mäter inomhustemperaturen och hur mycket solljus som kommer in i huset. Samtidigt mäter en styrdosa utomhustemperaturen. All data skickas via en gateway till molnet och samkörs med den önskade temperaturen som användaren har ställt in i sin app. Resultatet skickas tillbaka och till sist ger styrdosan informationen till fjärrvärmecentralen som justerar värmen i huset.

– Med Smart värme fick vi direkt en mycket jämnare värme i huset än förut. Det diffar sällan mer än någon tiondels grad från temperaturen jag har ställt in i appen, oavsett hur mycket eller hur snabbt utomhustemperaturen skiftar, säger Filip och fortsätter:

– Det ska bli intressant att följa hur det påverkar vår energianvändning över tid. Hittills känns det väldigt positivt, de första två månaderna med den nya centralen jämfört med samma period året innan har vi minskat användningen med nio procent.

Hållbart val på flera sätt

I appen kan familjen även lägga in planeringar för att sänka temperaturen när de är bortresta.

– Är vi bara borta en helg eller så är det kanske inte aktuellt, men nu ska vi snart på semester en vecka och då har jag ställt in att temperaturen sänks till 17 grader medan vi är iväg och går tillbaka upp till 21 grader lagom till vi är hemma igen. Det gör ganska stor skillnad.

Familjens villa på Öster i Växjö ligger knappt en kilometer från Sandviksverket, i ett av de områden som först fick fjärrvärme när nätet började byggas ut för drygt 50 år sedan. Idag produceras all fjärrvärme i kraftvärmeverket av förnybart biobränsle från de småländska skogarna. Grenar, toppar och andra rester som annars hade gått till spillo. Och samtidigt genereras förnybar el som motsvarar en tredjedel av Växjö kommuns årsbehov.