Flygfritt år - ett ganska enkelt val
Inför 2018 bestämde sig vår vd, Erik Tellgren, för att ha ett flygfritt år. Vi tog ett snack med honom för att höra hur det har gått.
Hej Erik, hur kom det sig att du valde att ha ett flygfritt år?
Jordens resurser är inte oändliga och vi behöver hushålla med dem vi har, i synnerhet nu när vår påverkan på klimatet begränsar jordens resurser ytterligare i allt snabbare takt. För mig var valet att ha ett flygfritt år därför ganska enkelt. Jag förstår att när man har släktingar eller andra närstående på lång distans eller ett jobb som slutligen kräver vissa resor på långdistans så är alternativen till att flyga begränsade. Bara att på allvar ha övervägt alternativen inför en flygresa är värdefullt. Samtidigt är det i det här fallet inte tanken som räknas. Klimatförändringen är alltför viktig för det. Med SMHIs prognos på att i närtid överskrida 2 graders temperaturhöjning leder till verklig misär med utslag av livsviktiga biotoper som inte minst ger oss mat för dagen. Utan detta står vi inför bröduppror, flyktingströmmar och migrationsfrågor som vi inte kommer att klara att hantera på ett rimligt och önskvärt sett - sett utifrån den levnadsstandard och livskvalitet som vi idag utgår från. Detta är en insikt som jag själv tyvärr först på senare år har fått.
En bit in på 2018 hade vi det ju väldigt kallt med en himla massa snö och då blir man ju lite lockad av en flygresa till ett varmare land. Hur semestrar man om man inte får flyga?
Det finns många bra, klimatsmarta alternativ! Själv älskar jag att semestra i vårt underbara närområde. Vi har varje år tillgång till någon av stugorna på en liten ö utanför Ljungskile i en slags gemensam delad ”stugpool”. Barnen älskar krabbfisket, bastun i solnedgången i västerhavet, salta dopp, kantarellplockning på ön, att sätta segel på någon av de gemensamma små segelbåtarna och mycket mer att uppleva. Här var vi i somras. Det blev också lite kite-surfing under bästa förhållanden utanför Ugglarp på västkusten följt av färjan över till Grenå och Århus med seglings-VM – inklusive kite-surf. På det nyöppnade hotellet Carmel i Århus, en gammal missionskyrka, hade de det dansk/norska ”folke-kjökken” på restaurangen dvs en kväll när gästerna vid utsatt tid sätter sig vid ett enda stort gemensamt långbord och delar och bereder den maträtt som köket erbjuder denna kväll och delar beställda drycker med varandra – supertrevligt – folke-kjökken – Social Dining. Middagen en annan kväll på mycket traditionella Rådhus-cafeet i centrala Århus kunde inte bli roligare! Midsommar firade vi i Rättvik med den fantastiska blomsterprakt och tradition som endast Dalarna kan erbjuda i midsommartid. Äldsta dottern målade själv en fantastisk dalahäst.
Växjöområdet själv bjuder på många smultronställen, ett starkt tips är Högakull naturreservat utanför Rydaholm (där riksalnen finns i Rydaholms kyrka!). En sommarfika i trädgården på Solvikens fantastiska pensionat är också en glädjestund där barnen kan stoja bland äppelträden. Blommande äppelträd i Urshult-trakten är ju också en upplevelse att ta vara på när tillfället återkommer varje år.
Ska vi ta biogasbilen och färjan till hjälp så erbjuder våra grannländer fantastiska upplevelser – exempelvis finlandssvenska sommarevenemang, mumindalen, Helsingfors med havsbad mitt i centrum och sommarkonserter med trevlig publik och skärgårdskryssningar med middagar i trevligt sällskap, Kristiansand med Skandinaviens största beach party, polska östersjökusten, hygge och Köpenhamn på lånecykel och mycket, mycket mer.
Hur har det flygfria året gått?
Det har gått alldeles utmärkt! Jag ser inga problem med att inte flyga på ett år, man får bara vara lite kreativ när man ska ut och resa och anstränga sig för god framförhållning i planeringen, om möjligt. Ibland är det inte möjligt. Många av de människor jag mött under året har också varit väldigt positiva och nyfikna när jag berättat om mitt flygfria år vilket bara är roligt. Jag känner verkligen att jag inte har försakat något! Tvärtom! Det är en liten sak, inte alltid möjligt, men mycket viktigt att beakta i sitt resande – såväl i jobbet som privat. Vi har det i våra egna händer. Att kunna tillgodose våra egna intressen – utan att äventyra eller försämra våra barns och barnbarns möjligheter att kunna tillse sina behov genom att upparbeta och överlämna en miljöskuld som uppstått när vi lånar av våra egna barn och lever över våra tillgångar. Vi kan inte välja en färdväg där vi likt Titanic rusar rätt in i isberget under glada champagneskålar och sedan sjunker.