Din nya elmätare – här är alla smarta lösningar

Senast 2024 kommer alla Växjö Energis elkunder ha fått sin elmätare utbytt. Med den nya mätaren har du möjlighet att både få bättre överblick och mer kontroll över din elanvändning. Låt oss ta en närmare titt.

– Att läsa av mätaren eller göra inställningar behöver du aldrig tänka på – sådant fixar vi. Men det finns många andra möjligheter och funktioner där du själv kan vara aktiv, säger Peter Magnusson, mätingenjör på Växjö Energi.

Öppna porten

Den största skillnaden med din nya elmätare jämfört med den gamla är möjligheten att koppla ihop mätaren med olika tillbehör och appar. Det gör att det blir smidigare att till exempel ha elbil, solceller eller styra elektriska apparater när du inte är hemma. Framför allt ger det dig kontroll över din elanvändning och möjlighet att använda nätet smart, när eltillgången är som störst.

För att kunna utnyttja den smarta elmätaren på detta sätt behöver du först kontakta Växjö Energi och be oss öppna elmätarens så kallade P1-port. 

När P1-porten är öppen kan du enkelt ansluta en smart enhet, kallad “dongel”, till elmätaren. Donglar erbjuds av många olika företag, inklusive elhandelsföretag och laddboxproducenter, som också tillhandahåller appar där du kan övervaka din elanvändning i realtid.

– Fördelarna är att du kan få värdefulla insikter om vilka apparater som drar mest och minst el i hemmet och upptäcka om något sticker ut. Det kan verkligen bli en sporre för att göra små förändringar i vardagen, säger Peter.