Spara el och energi – tips för dig som har fjärrvärme

Hur kan vi spara el och energi när elpriserna skenar? Det har varit frågan på allas läppar de senaste månaderna. Har du fjärrvärme hemma gäller inte alltid samma energispartips som för hushåll med andra värmelösningar. Här reder vi ut vad som gäller.

Sänk gärna värmen – men med måtta

För dig som har fjärrvärme gör det inte lika stor skillnad att sänka värmen som för den som till exempel har elvärme. Det beror på att fjärrvärmepriset per kilowattimme (kWh) är konstant över hela året. Det gör att du aldrig har några höga pristoppar att kapa.

En annan fördel med fjärrvärme är att när vi på Växjö Energi producerar värmen genereras även förnybar el. Närmare bestämt 7 000 kWh per 20 000 kWh fjärrvärme. Denna el kommer till nytta på elmarknaden och bidrar till att hålla elpriserna nere.

Naturligtvis ska du inte slösa med värme men det är ändå viktigt att vi använder fjärrvärmen i vinter – så att vi också producerar ny el. Vårt tips är därför att sänka temperaturen med måtta och spara på elen istället.

Räkneexempel – så mycket (eller lite) sparar du på att dra ner innetemperaturen

Standardanvändningen för fjärrvärme i en villa i södra Sverige ligger på 20 000 kWh per år med en värme på 22 grader i huset. Som riktvärde sparar du cirka 5 procent energi per grad du sänker temperaturen hemma. Med fjärrvärme från Växjö Energi innebär det en besparing på cirka 58 kronor i månaden, per sänkt grad inomhus (siffror från hösten 2022).

Duscha gärna snabbare – men för miljöns skull

En vanlig missuppfattning är att man även som fjärrvärmeanvändare behöver duscha snabbare för att spara el. Så är det inte. En dusch på 10 minuter kostar ungefär 3 kronor för dig med fjärrvärme och siffran är konstant över hela året.

Men för att inte slösa vatten i onödan kan det till exempel vara värt att byta till ett snålspolande munstycke som minskar vattenförbrukningen.

Sprid ut användningen

För att få ned kostnaderna är det bra att undvika det som drar mycket el hemma och som du kanske inte behöver – exempelvis elburen golvvärme, spabad, bastu och torktumlare. Om golvvärmen är elburen och du trots allt vill ha den på, se till att den håller samma temperatur som resten av huset. Då drar den inte onödigt mycket el.

När ditt hushåll använder många apparater som drar el samtidigt ökar belastningen på elnätet. Sprider du i stället ut elanvändningen över dygnet minskar effektuttaget och energin används smartare.

Mina sidor ger många svar

När gör du av med mest respektive minst energi, och vad är det egentligen som påverkar din användning? På Mina sidor kan du se din energianvändning dygn för dygn vilket hjälper dig att förstå hur just din användning av fjärrvärme och el ser ut.

Är fjärrvärmecentralen rätt inställd?

För dig som bor i villa är det också bra att ha koll på din fjärrvärmecentral, så att du inte använder onödigt mycket energi. Det gäller både för värmen och för varmvattnet. Tips om hur du optimerar driften och förenklar skötseln av din fjärrvärmecentral hittar du här.

En effektiv fjärrvärmecentral ger lägre kostnader samtidigt som du sparar energi. Genom att teckna driftsäkerhetsavtal hos oss på Växjö Energi gör vi ett förebyggande besök vart tredje år och du får felavhjälpning utan extra kostnad.