Skollaget tävlar i världens största tekniktävling

NoTCrackers är ett skollag som tävlar i First Lego League, en av världens största tekniktävlingar för barn och unga. Laget består av cirka tio elever mellan 13-16 år och går på Hagavikskolans natur- och teknikinriktning. Flera gånger har laget kvalificerat sig till den skandinaviska finalen och en gång till världsfinalen i USA.

Bild på elever som deltar i tävlingen First Lego League   Bild på legoprototyper från olika lag

Laget ska lösa något problem i dagens samhälle och det är nya områden varje år och i år var temat Energi. De ska själva komma fram till ett problem inom temat och sedan komma på en lösning. De ska också bygga en prototyp som visar lösningen. Laget presenterar sitt arbete muntligt för en jury som bedömer och poängsätter allt.

Vindkraft prototyp

Laget identifierade ett problem att vindkraftverk inte fungerar när det blåser för lite. Deras lösning var att när de går för fullt kan lite energi gå till att hissa upp en mycket tung "ring" som sitter runt vindkraftverket. Då får den lägesenergi och den lagrade energin kan omvandlas till elektrisk energi när den släpps ned då den är kopplad till kugghjulssystemet. De spann vidare på detta och vill göra nya vindkraftverk högre. Gamla vindkraftverk skulle moderniseras så detta system kunde införas på dem.

Läraren Mathias Nilsson berättar:

- En tanke med skolprojektet är att få upp intresset för teknik, särskilt tjejer, och få många elever att söka till gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program. Eleverna kan bli morgondagens ingenjörer och innovatörer. I slutändan kan vi förse regionens teknikföretag med kompetent och duktig personal.

Läs mer om tävlingen