Fjärrkylan gör nytta – 3 gånger
Precis som fjärrvärme är fjärrkyla en del av ett hållbart kretslopp som ser till att många av stadens fastigheter får ett behagligt inomhusklimat. Vid Arenastaden i Växjö finns ett extra smart kretslopp där samma energi gör nytta tre gånger.
Med den gemensamma energilösning som fjärrvärmenätet och fjärrkylanätet utgör kan förnybar energi användas på ett resurssmart sätt, berättar Daniel Sjödén, projektledare på Växjö Energi:
– Ett energiöverskott eller restenergi som uppstår i en del av nätet kan enkelt skickas till en annan del av nätet där behov finns, och restenergin kan användas igen. Både smart och cirkulärt.
Vid Arenastaden samverkar Växjö Energi med Grand Samarkands köpcentrum, Wexnets datahall och Visma Arena för att dra nytta av energin på bästa sätt.
- Växjö Energi producerar förnybar fjärrkyla som, i form av kallt vatten, leds under jord och används för att skapa ett behagligt klimat inne i Grand Samarkand.
- Efter det skickas samma fjärrkylavatten, nu med något högre temperatur, vidare till Wexnets datahall, Green Data Center. Även här används vattnet till att kyla anläggningen.
- När vattnet kylt ner servrarna i datorhallarna har temperaturen höjts ytterligare. Då fortsätter vattnet ner under fotbollsplanen på Visma Arena där det värmer upp gräsmattan.
– På så sätt blir säsongen för Östers IF, Växjö DFF och andra lag som spelar på arenan längre. Och vi har tagit vara på överskottsvärmen från datorhallarna, som annars skulle gått till spillo, säger Daniel Sjödén.
Slutligen transporteras vattnet tillbaka till Sandviksverket i Växjö och kretsloppet är slutet. På detta sätt har samma energi använts tre gånger och fjärrkylan ersätter samtidigt eldrivna kyltorn både på Grand Samarkand och i Wexnets datorhallar.
Illustration som visar hur Växjö Energi samverkar med Grand Samarkand, Wexnets datahall och Visma Arena för att dra nytta av energin på bästa sätt.