7 tips för dig som precis skaffat elbil

Du har beställt din första elbil eller står den redan på din uppfart – grattis till ditt val! Men vad ska du tänka på som ny elbilsägare? Här är några tips från oss på Växjö Energi.

  1. Jämför olika laddboxalternativ
    I början kan det vara ovant att ladda din bil istället för att tanka den. Men idag finns det alla möjligheter att ladda smart, både hemma och borta. Tänk över dina nuvarande och framtida behov samt hur du använder din bil, så kommer övergången gå smidigt. Innan du köper en laddbox, se till att jämföra olika alternativ. Om du bor i en bostads- eller hyresrätt utan möjlighet att ladda, finns det många publika laddstolpar att använda sig av.

    Du hittar Växjö Energis publika laddstolpar här

  2. Säkerheten först
    Innan du installerar en laddbox behöver du se till att din fastighet klarar den ökade belastningen. Kontakta en auktoriserad installatör som kan kontrollera hur mycket din huvudsäkring klarar. Alla auktoriserade installatörer hittar du på Elsäkerhetsverkets hemsida

    Om du behöver högre huvudsäkring kan installatören ordna det men som kund hos oss måste du först kontakta oss på Växjö Energi.

  3. Fast kabel eller löstagbar kabel?
    När du väljer en laddbox för din elbil, måste du bestämma om du vill ha en fast eller löstagbar kabel. En fast kabel är alltid kopplad till laddboxen, så du behöver inte koppla in den varje gång du laddar. Du behöver heller inte oroa dig för att någon ska ta kabeln, särskilt om du laddar bilen under natten.
    Fördelen med att inte ha en fast kabel till laddboxen är att det kan vara svårare att matcha kabeln med andra elbilar. Till exempel om du får gäster som vill ladda hemma hos dig eller om du i framtiden köper en annan typ av elbil.

    Kolla in Växjö Energis utbud av laddare för hemmabruk

  4. Satsa på intelligent laddstyrning
    Många elbilsägare vill kunna styra laddeffekten och planera laddningen av sin bil via en app på mobilen. För att det ska fungera behöver du först öppna P1-porten (som ibland också kallas HAN-porten) till din elmätare. Det ordnar vi på Växjö Energi snabbt, när du kontaktar oss. Därefter kopplar du in den dongel som ofta kommer med laddboxen (finns annars att köpa till) och laddar ner den tillhörande appen.

  5. Behöver du lastbalanserare?
    En lastbalanserare fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt. Om du då och då kommer att ladda på hög effekt (snabbladda) kan det vara klokt att investera i en lastbalanserare. Kommer du däremot kunna planera din laddning och ladda med låg laddeffekt behöver du ingen lastbalanserare. Då ställer du in den effekt du maximalt vill att bilen ska ladda på och slipper oroa dig för att huvudsäkringen ska lösa ut.

  6. Ladda på natten
    Det bästa är att ladda bilen med låg effekt, och natten är en bra tid för det. Hushåll använder mindre el nattetid, och om du har timpris på elen blir det billigare. Att ladda nattetid är särskilt viktigt om du inte har en lastbalanserare och måste ladda på låg effekt.

  7. Planera dina längre resor
    När du kör längre sträckor kommer du behöva planera din resa på ett annat sätt än tidigare. Ta reda på var det finns publika laddstolpar inför resan, så riskerar du inte att bli stående längs vägen utan el.