Tänd lampan och använd mindre energi
Ta del av Emelies tips om vilken belysning som passar bäst när du lagar mat, läser en bok eller bara vill skapa en mysig stämning. Smarta vardagstips för en ljusare tillvaro helt enkelt!
Tänk dig att använda en ljuskälla där fem procent av den totala energin som används blir ljus, resten värme. Ganska meningslöst, eller hur? Men det är precis så glödlampan fungerar! Som tur är, så håller glödlampan på att fasas ut och ersättas med klimatsmartare ljuskällor. Ljuskällor där energin som används går till just ljus och inget annat och som därmed sparar energi och är betydligt bättre för miljön. En sådan ljuskälla är LED-lampan!
Men vad är egentligen grejen med LED-lampor? Här får du koll på lumen, kelvin och vilken lampa som passar till rätt ändamål.
Källa: Energimyndigheten
Fördelar med LED-lampor
- Det går åt mycket mindre energi att använda LED-lampor än gamla glödlampor, till och med så mycket som 80 till 90 procent mindre!
- Har betydligt längre livslängd än glödlampor
- LED-lampor finns i olika ljusstyrkor och i olika färgtemperaturer.
- Hur mycket en LED-lampa lyser anges i lumen. Du hittar LED-lampor från ungefär 100 upp till drygt 1500 lumen.
- Färgtemperaturen anges i kelvin. Runt 3000 kelvin ger ett varmvitt ljus och högre temperaturer ger ett kallare, vitare ljus.
Rätt belysning på rätt plats
Att välja rätt belysning till rätt plats och för rätt ändamål kan vara lite krångligt. För visst är det så att det krävs ett annat ljus för den där lässtunden på kvällen jämfört med när du lagar mat i köket och kanske behöver lite starkare belysning?
I ett lite större rum med allmänbelysning, tänkt att fylla hela rummet med ljus, krävs en LED-lampa på runt 400 -500 lumen och en färgtemperatur på strax under 3000 kelvin. Förutom allmänbelysning har du säkert stämningsljus lite varstans hemma, till exempel i fönster, hyllor eller på andra platser. Den här typen av belysning kan ha samma färgtemperatur som allmänbelysningen men behöver inte lysa lika starkt, det räcker med runt 100-350 lumen.
Vill du krypa upp i soffan och läsa en god bok framåt kvällen, eller läsa godnattsaga för barnen? För att få ett bra ljus att läsa i behöver du en starkare lampa än vad stämningsljus ger, runt 800-1000 lumen, med ett vitare ljus upp mot 4000 kelvin. Detsamma gäller i köket när du ska laga mat - starkare lampa och vitare ljus!