Östers IF:s strategi för en grönare arena
Östers IF:s kliv upp i Allsvenskan innebär ett ökat tryck på Visma Arena – både sportsligt och energimässigt. Med markvärme, solceller och smart energianvändning arbetar klubben och Växjö Energi för att skapa en hållbar arena som fungerar lika bra under en matchdag som en vanlig träningsvecka.
Solen lyser in på Visma Arena där A-laget precis har avslutat sin träning. Spelarna rör sig mot omklädningsrummen, samtidigt som en bevattningssprinkler går i gång. På en annan del av planen börjar vaktmästaren klippa gräset.
– Gräsklipparen är eldriven och laddas med el från våra solceller, säger klubbdirektör Jens Magnusson, och böjer sig ner för att känna på gräset – som nu ska hålla allsvensk nivå. Även under planen är det full aktivitet. Här finns markvärme som ser till att planen kan användas nästan året om. Visma Arena är nämligen del av ett smart energikretslopp tillsammans med Grand Samarkand och Wexnets datahall, Green Data Center.
Kretsloppet börjar hos Växjö Energi, där förnybar fjärrkyla produceras och leds vidare t ill Grand Samarkand för att kyla köpcentret. Därefter används samma fjärrkylevatten för att kyla ner Green Data Center, och när det lämnar serverhallarna är det varmt nog att värma upp fotbollsplanen.
– För oss är planvärme en förutsättning, och den blir allt viktigare i och med att fotbollssäsongen blir längre och längre. Det känns riktigt bra att ha en så energieffektiv lösning, säger Jens Magnusson.
ojämn förbrukning
Att driva en arena innebär stora variationer i energiåtgång. En matchdag när tusentals besökare rör sig på arenan och kiosker, restauranger och loger är i full drift ser energianvändningen helt annorlunda ut jämfört med en matchfri dag med enbart träning och kontorsarbete. Det är en utmaning som kräver både investeringar och långsiktig planering.
– När energikrisen slog till runt 2022 kände vi att vi behövde ta ett större grepp, både för att sänka våra kostnader och minska vår miljöpåverkan. Vi gjorde då en gedigen energikartläggning som gav oss en lista på åtgärder att ta tag i, säger Henrik Stridh, ordförande i Östers fastighetsbolag Fotbollsfastigheter i Växjö.
Fastighetsbolaget investerade bland annat i LED till planbelysningen, vilket sänkte effektbehovet från 310 kW till 100 kW. Även interiörbelysningen uppgraderades till LED och solceller installerades, som idag täcker 80 procent av arenans elanvändning. Och genom att installera snålspolande perlatorer minskade vattenförbrukningen radikalt.
– Kartläggningen fick oss att börja tänka annorlunda kring hur vi använder värme, ventilation och el. Samtidigt har kraven skärpts och stora evenemang måste vara miljövänliga och hållbara, säger Jens.
Framtidens energiutmaningar
Med avancemanget upp till Allsvenskan utnyttjas Visma Arena nu mer än någonsin. Och på Östers och Växjö Energis regelbundna möten försöker man nu identifiera ännu fler energieffektiva lösningar.
– Det finns alltid saker att titta på, både vad gäller fjärrvärmen och elnätet. En aktuell fråga är möjligheten att jämna ut arenans el-effekttoppar och därmed minska kostnaderna för effekttaxan, säger Sven Ringeborn, Växjö Energis storkundsansvarig inom Kraft och värme. Jens Magnusson betonar vikten av att ha en stark lokal partner i arbetet.
– Vi är i grunden en idrottsförening. Vår kärnverksamhet är fotbollen, men vi måste också tänka långsiktigt och kostnadseffektivt. Därför är det värdefullt att ha en samarbetspartner som kan hjälpa oss att hitta de bästa lösningarna, säger han.