“Vi gör något riktigt bra för samhället tillsammans”

Det händer massor på arbetsplatsen Växjö Energi. För att kunna växa med vårt uppdrag renoverar vi och bygger till våra lokaler. Målet är att skapa dynamik, gemenskap och intern stolthet, berättar HR-chefen Pontus Johansson.

Växjö Energi har funnits i mer än 135 år och fortsätter hela tiden att utvecklas. Digitaliseringen, omställningen till fossilfria bränslen och elektrifieringen gör Växjö Energi till en viktig spelare i samhällsutvecklingen.

– Att vi levererar samhällsviktiga funktioner som fjärrvärme, fiber och elnät gör att många tycker det är kul att jobba här. Vår tydliga utvecklings- och hållbarhetsagenda med innovativa projekt som till exempel koldioxidinfångning och framtidens elnät tror jag också lockar många, säger Pontus Johansson.

Det senaste årets el- och energikris har gjort att konkurrensen om eftertraktad kompetens i branschen ökat.

– Det är viktigt för oss att hänga med i utvecklingen och vara en attraktiv arbetsgivare. Därför har vi bra förmåner, balans mellan jobb och fritid, möjlighet att påverka sin egen utveckling samt tydliga värderingar som visar hur vi agerar, berättar Pontus.

Tre affärsområden

I dag har Växjö Energi 235 medarbetare fördelade på tre affärsområden: Elnät, Kraft och värme samt Wexnet. Utöver gemensamma tjänster som HR, ekonomi och marknad, jobbar allt från elmontörer och it-tekniker till ingenjörer, projektörer och projektledare på företaget.

Medarbetarna håller till både i Sandviksverket och på Kvarnvägen i Växjö. Lokalerna har byggts till i etapper genom åren, i samma takt som Växjö Energi blivit större.

Sedan två år tillbaka pågår en omfattande renovering och utbyggnad. En helt ny del, med en matsal där alla medarbetare får plats samtidigt, nya och öppna kontorsytor samt smarta konferensrum har tillkommit – och byggts ihop med de gamla lokalerna.

– Eftersom vi tror på konceptet med ett rörligt kontor har vi gjort det enklare att flytta sig mellan olika delar och våningar. Tanken är att skapa flöden för samverkan och dynamik.

Ett 30-tal medarbetare sitter numera i öppna landskap i stället för på eget kontor. En förändring som landat ut väl.

– Vi upplever att det finns en stolthet över att få jobba tillsammans i fräscha, funktionella och moderna lokaler. Många tycker att teamkänslan har stärkts, vilket också varit tanken, säger Pontus.

Hållbart kontor

Idéer om hållbarhet och återbruk har funnits med genom hela renoveringen. Trä är ett genomgående material, befintliga glaspartier har flyttats och möblerna har återanvänts och målats om. Från matsalen ser man numera ut på en naturnära innergård, där man kan äta sin lunch eller ta en fika.

– Något annat som är viktigt är att det finns en tydlig plan för hur medarbetarna kan utvecklas på jobbet och som individer. Det behöver finnas ledare som stöttar och utmanar på vägen.

På frågan om vad Pontus själv tycker är det bästa med att jobba på Växjö Energi svarar han:

– Alla engagerade och stolta kollegor och att vi gör något riktigt bra för samhället tillsammans!