Julpynta säkert - 5 tips

När julen närmar sig pyntar vi gärna hemma med mysig belysning och massa tända ljus. Vi har samlat tips från Elsäkerhetsverket och Brandskyddsföreningen om hur du pyntar säkert och minskar risken för bränder i jul.

 • Håll koll på levande ljus
  Placera ljusen i stadiga stakar som inte riskerar att välta och i behållare som är tillverkade av material som inte brinner. Tänk också på att inte placera värmeljus för tätt, de kan bli så varma att stearinet börjar brinna. Och såklart - lämna inte levande ljus obevakade, och släck dem när du lämnat rummet.

 • Säkert julpynt
  Använd produkter i rätt miljö och tänk på att inte placera ljusslingor nära material som är lättantändligt, till exempel pynt eller andra dekorationer.

  Har du en julgran att dansa kring? Härligt! Men klä den inte med levande ljus eller tomtebloss då en gran som står inomhus lätt torkar ut och blir lättantändlig.

  Har du en ljusslinga eller lampa du gärna skulle vilja ha utomhus? Kolla om produkten är IP-klassad! En ljusslinga med IP-klass IP44 eller högre är till exempel okej att placera på marken utomhus.

 • Kontrollera sladdar och kontakter
  Om sladdar och kontakter har sprickor ska de inte användas. Kontrollera också så att produkter som legat nerpackade och sladdar som varit ihoprullade en längre tid inte har tagit skada. Ta alltid hjälp av en fackman om du är osäker. 

 • Släng ljusslingor med trasiga lampor som inte går att byta
  En ljusslinga med fasta lampor som inte går att byta ut ska bara användas om lamporna är hela. Om en eller flera lampor går sönder ökar spänningen på de andra lamporna som då blir varmare vilket också ökar risken för brand.

 • Använd produkter med CE-märkning
  CE-märket innebär att tillverkaren intygar att produkten uppfyller EU-direktiv. Se därför över dina elprodukter, som ljusslingor ska därför ha CE-märkning.

Källor: Elsäkerhetsverket, Brandskyddsföreningen