Så skyddar du ditt hem mot åska

Förutom att orsaka bränder riskerar även åskan att slå ut din hemelektronik. Varje år vållar åskan skador för miljontals kronor i svenska hushåll. Har du koll på hur du skyddar ditt hem?

 

Ett bra sätt att skydda sig mot åska är att skaffa ett överspänningsskydd som skyddar tv:n, datorn, spelkonsolen, vitvaror och all annan elektronisk utrustning som är ansluten till elnätet. Överspänningsskyddet är ett separat uttag som kopplas på eluttaget. Den enda förutsättningen är att eluttaget är jordat. Olika varianter och storlekar på överspänningsskydd finns att köpa i elektronikbutiker.

Tills du har införskaffat ett överspänningsskydd är såklart ett enkelt sätt att skydda sin elektronik att dra ur alla stickproppar och antennkablar när åskan går. Det kan också vara bra att alltid göra det när du åker bort en eller flera dagar. På så vis undviker du att komma hem från semestern till en tv som blivit förstörd av ett blixtnedslag.

Undvik även att duscha eller bada i badkar när åskan precis är i närheten. Om en blixt slår ner i närheten av ett hus kan ström ledas in i via rör och ledningar. 

Visste du att:

  • Det kan åska vid alla tider på dygnet, men oftast sker det på eftermiddagen och den tidigare delen av kvällen.
  • Ett åskmoln är ofta några kilometer brett vid basen.
  • Amazonas har upp till 250 åskdagar per år.
  • I Sverige åskar det i genomsnitt 5-20 dagar om året.

Källa: SMHI