Skydda dig mot åska – 5 tips när det börjar mullra

Varje år förstör åskan elektronik för miljontals kronor. Det händer också att hela hus brinner ner och att människor skadas. Har du koll på hur du skyddar dig och din hemelektronik mot åska och blixtnedslag? Här kommer fem bra tips.

 

 1. Dra ut allt som går. Det enklaste och billigaste sättet att skydda din elektronik från att skadas av blixtnedslag är att dra ut sladdar, stickproppar och nätverkskablar när åskan går. Det kan också vara bra att alltid göra det när du åker bort en eller flera dagar. På så vis undviker du att komma hem från semestern till en tv eller dator som blivit förstörd av ett blixtnedslag.
 2. Undvik dusch och bad. Främst gäller det här dig som bor i villa, eftersom lägenheter oftare har ett bra åskskydd. Om en blixt slår ner i närheten av ett hus kan ström ledas in via rör och vattenledningar. Om du då står i duschen eller ligger i badkaret kan du få en elchock och i värsta fall bli medvetslös.
 3. Skippa hörlurarna. Telefonen i sig gör inte att det är större risk att träffas av blixten. Men om du går utomhus och pratar med hörlurar, och skulle bli träffad, kommer blixten gå längs med hörlurarna och in i dina öron. Du ska aldrig heller prata i en fast telefon när det åskar. Inte heller hålla i din mobiltelefon om den är kopplad till en laddsladd.
 4. Koppla ifrån robotgräsklipparen. Robotgräsklipparen är extra känslig för blixtnedslag. Det beror på begränsningskabeln som är kopplad till laddstationen. När strömmen till laddstationen är på skapas ett stort magnetfält inom det område där kabeln ligger nedlagd. När åskan slår ner i närheten kan mycket hög spänning skapas som slår sönder elektroniken i laddstationen. Det räcker därför inte att enbart dra ut sladden till transformatorn, utan du behöver koppla ifrån alla delar. Det är också en bra idé att flytta robotklipparen bort från laddstationen när åskan är på väg.
 5. Installera ett överspänningsskydd. Ett bra sätt att skydda sig mot åska är att skaffa ett överspänningsskydd som skyddar tv:n, datorn, spelkonsolen, vitvarorna och annan elektronisk utrustning som är ansluten till elnätet. Överspänningsskyddet installeras i din elcentral av en behörig elinstallatör. Du får då ett skydd på hela din anläggning, vilket gör att du inte behöver tänka på att dra ut alla sladdar och antennkablar när åskan går. Det går även att komplettera med portabla överspänningsskydd som kan sättas i vägguttag.

  Är det okej att surfa när det åskar? Läs mer på wexnet.se

Visste du att:

 • Fjärrvärme påverkas vanligtvis inte av åska. Det kan bli korta avbrott men det brukar inte märkas eftersom värmen i huset håller sig kvar i några timmar.
 • Det kan åska vid alla tider på dygnet, men oftast sker det på eftermiddagen och den tidigare delen av kvällen.
 • Ett åskmoln är ofta några kilometer brett vid basen.
 • Det är allra vanligast med åska på sommaren.

Källor: Elsäkerhetsverket, Brandskyddsföreningen och SVT