Hej tomtköpare!

Du har en spännande tid framför dig, med mycket nytt att tänka på. För att göra det lite enklare har vi samlat viktig information om fjärrvärme, elnät och bredband.

Anslut till vårt elnät

Så ansluter du ditt hus till vårt elnät.

 • 1

  Kontakta elinstallatör

  Börja med att kontakta en behörig elinstallatör. Elinstallatören som du anlitat skickar in en föranmälan till oss på Växjö Energi. Vi behöver anmälan om enkel anslutning när elkabeln är framdragen till tomtgräns minst fyra veckor före anslutning, samt anmälan om nyanslutning när elkabeln är framdragen till tomtgräns minst fyra månader före anslutning.

 • 2

  Beställning

  När vi har kontrollerat föranmälan skickar vi en offert på anslutningsavgiften till dig. Du beställer anslutningen genom att skriva under och skicka tillbaka offerten till oss. Därefter skickar vi en orderbekräftelse till dig.

 • 3

  Elinstallatören utför arbete i din anläggning

  När elinstallatören har färdigställt arbetet i din anläggning, skickar elinstallatören en färdiganmälan till oss som ett bevis på att anläggningen är färdig för att tas i drift. Efter vi har fått färdiganmälan ansluter vi elkabeln och monterar elmätaren och tillkopplar anläggningen fram till elmätaren.

Anslut till fjärrvärme och fiber

Så ansluter du ditt hus till vårt fjärrvärme- och fibernät.

 • 1

  Gör din beställning

  Gör din beställning på hemsidan. Du kan samtidigt beställa Växjö Energis fjärrvärmecentral där det ingår 5 års driftsäkerhetsavtal. Det är viktigt att du anger datum för när huset beräknas vara klart för att du ska ha värme, varmvatten och fiber när du flyttar in. Ett avtal kommer att skickas till dig för e-signering på beställningen.

 • 2

  Hämta fjärrvärmecentral

  Har du köpt Växjö Energis fjärrvärmecentral hämtar du den på Kvarnvägen 35 i Växjö. Du eller din VVS-installatör hänger upp den och ansluter sekundärsidan.

 • 3

  Skicka installationsanmälan

  Du eller din entreprenör gör en installationsanmälan minst tre veckor innan fjärrvärmecentralen ska driftsättas. 

 • 4

  Markarbete genomförs

  Växjö Energis entreprenör placerar fjärrvärmerören i marken. Efter arbetet återställer vi marken för fjärrvärmen. För fiber och elnät är det du eller din entreprenör som lägger ett gult och ett grönt SRN 50-rör till din tomtgräns och återställer gropen efter att el- och fiberkablar är indragna. 

   

 • 5

  Installation och kom igång med tjänster

  Fjärrvärmecentralen ansluts på primärsidan och värmemätare installeras.
  Vi drar in fiber i ditt hus och sätter upp ett fiberuttag. Till fiberuttaget kopplas en fiberswitch och en tekniker kontrollerar att allting fungerar. Vill du ha hjälp med ytterligare installation är du välkommen att kontakta någon av våra samarbetspartners. Kom igång med din fiberanslutning genom att följa Wexnets kom igång-guide. Därefter beställer du de tjänster du är intresserad av. Du hittar information om tjänster och priser i vår portal.

   

 • 6

  Slutkontroll

  Vi gör en slutkontroll för att kontrollera säkerhet och anslutning. Vi ger information om hur din fjärrvärmecentral fungerar. På Mina sidor kan du följa din energianvändning. På vår hemsida kan du läsa om energispartips för dig som bor i villa.

 • 7

  Klart!

  Nu levererar vi värme, varmvatten och fiber till din nya villa! Som fjärrvärme- och elnätskund får du information om eventuella avbrott i din mobil. Glöm inte uppdatera dina uppgifter här.

Förnybar fjärrvärme

Med en anslutning till fjärrvärme får du tillgång till både förnybar och närproducerad värme och du bidrar samtidigt till att producera förnybar el. En effektiv och hållbar energilösning som är trygg, enkel och lokal.

Bra att veta om ventilation med fjärrvärme

En bra ventilation är viktig för såväl huset som för din hälsa. För att din nya villa ska få en god ventilation med fjärrvärme som uppvärmning rekommenderar vi FTX-ventilation. Det är ett energieffektivt och fläktstyrt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning, som ger dig full kontroll över mängden friskluft som tillförs ditt hem. Prata med din VVS-installatör för att veta mer om FTX.

Bredband via Wexnet

Wexnet erbjuder fiber till dig som bor i Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Växjö kommun. Wexnet erbjuder ett öppet nät, det betyder att du väljer fritt vilken leverantör du vill ha för bredband, tv och telefoni – du kan få hela hemmets kommunikation ur ett enda fiberuttag.