4 EL-spartips under OS

Olympiska spelen i Tokyo pågår för fullt. Våra hem fylls av alltmer tekniska devices som gör det möjligt för att hålla oss informerade och underhållna, så smidigt som möjligt. För vem vill missa ett OS-guld för att tv:n är upptagen eller orkar bråka om fjärrkontrollen på semestern? Tyvärr slukar all hemelektronik mycket el. Här får du fyra tips som avslöjar energitjuvarna och minskar elkostnaderna, både under OS och lång tid därefter.

 

  1. Välj energisnåla alternativ vid inköp

Behöver du byta tv? För att spara på elförbrukningen kan det vara värt att välja rätt från början. Till exempel drar en LCD skärm mindre energi än plasma-tv. En plasma-tv kan dra upp till 60 procent mer ström. Idag finns också tv-apparater med rörelsesensorer som automatiskt stänger av när du går ifrån tv-soffan. 

  1. Avslöja energitjuvarna med en elmätare

Med en enkel el-mätare kan du avslöja hur mycket ström en enskild elprodukt drar och även se vad driftkostnaden blir. Finns att köpa på bland annat Clas Olsson och Kjell & co. Detta ger dig djupare insikter om vad en enskild produkt faktiskt drar och kostar. 

  1. Stoppa energitjuvarna med ett knapptryck

En apparat i stand by-läge drar fortfarande ström. Ett enkelt sätt att minska på elförbrukningen är att koppla in tekniken till ett grenuttag med strömbrytare, och helt enkelt stänga av strömbrytaren med ett enda knapptryck varje gång du inte använder tv:n, video:n, DVD-spelaren, digitalboxen, datorn, stereon eller tv-spelet. På så sätt kan du stoppa de el-kostnader som är relaterade till standby-läckage.

  1. Använd apparaterna kollektivt

Visst kanske fler och fler TV-apparater, datorer och andra deviser minskar familjekonflikter och gynnar individuella behov, men kollektiv användning gynnar miljön på sikt och är dessutom socialt och trevligt.

Källor:

www.energimyndigheten.se

www.elskling.se

Hur Funkar Det? - Elkostnader