Energi-ska tips inför skolstart

Snart börjar skolan igen. Det är skönt att förbereda inköp och packa skolväskor. Men vad behöver man tänka på, utöver det vanliga som ska med i ryggan, såsom gympapåsen, pennor, block och regnkläder? Här får du ytterligare några energi-ska förberedelsetips:

Läs en bok

Är det första dagen i skolan, någonsin? Ja, då kan det vara en god idé att lugna nerverna genom att läsa böcker som handlar just om skolstart. Det finns många bra böcker, fråga gärna på närmaste bibliotek! Börjar du på universitetet? Varför inte införskaffa första kurslitteraturen och smygläsa några kapitel?

Ladda skoldatorn

Är skoldatorn redo för första lektionen? Plugga in strömkabeln dagen innan och ladda datorn i god tid, så slipper du irritera lärarna med att komma med en oladdad dator. Se även till att strömkabeln är nedpackad i väskan för säkerhets skull. En bärbar dator kan vanligtvis användas några timmar innan det inbyggda batteriet behöver laddas igen. 

Mobilen

Ta reda på vad din skola har för policy gällande mobiltelefoner. Får de vara med under skoldagen, eller ej? Många samlar in mobiltelefonerna på första lektionen och delar ut dem på sista lektionen. Då är det bra att stänga av telefonen för att spara på batteriet.

IT-säkerhet

Har du svårt att komma ihåg lösenord? Ett lösenord ska vara säkert och skydda mot eventuella säkerhetsintrång i din skoldator eller applikationer du använder. Därför bör det bestå av en kombination av minst 8-12 siffror och vara en mix av bokstäver, versaler, gemener och specialtecken. Du bör dessutom använda olika lösenord för varje enhet. Att komma ihåg alla dessa olika lösenord är omöjligt om du inte har fotografiskt minne, så därför kan du ta hjälp av en lösenordsapp som är just anpassad för att generera och lagra lösenord, tex 1password.

Flytt

Är du nyinflyttad? Kanske ska du börja studera på universitetet på din nya ort? Då kan det vara bra att göra en checklista på allt som ska fixas. Adressändring, leverantör av fiber, försäkring, inköp av hemelektronik kan vara några punkter. Tänk på att göra hållbara val!

Släck lampan!

Innan du sticker iväg till plugget, ta för vana att släcka lampan i ditt rum! På så sätt sparar du energi och jordens resurser. Det finns även andra elprodukter i ett hem som kanske drar onödig el i stand-by läge. Vad kan du eller din familj göra för att spara på onödigt stand-by läckage?

Färden till skolan

Färdas du till skolan med el-driven cykel eller annat el-assisterat fordon? Ladda dagen innan så slipper du stå handfallen första skoldagen. Har du koll på att du ska cykla på höger sida i körbanan och att det är lag på ringklocka? På Transportstyrelsens hemsida hittar du mer information om vad gäller.

Använd hjälm om du färdas med el-cykel

Visst är det tuffare att ha en sådan integritet att du inte bryr det om att det kanske ser fånigt ut med en cykelhjälm på huvudet? En cykelhjälm kan rädda liv, om du råkar ut för en olycka på väg till skolan eller universitetet. Två av tre allvarliga huvudskador kan undvikas om cyklisten använder hjälm. Barn under 15 år måste dessutom bära hjälm enligt lag och vid inköp ska man leta efter ”grönt spänne” som utlöser sig själv om man fastnar. Är du äldre och inte gillar känslan av hjälm på huvudet, så köp ett huvudskydd med krock-kudde, tex Hövding som utlöses av sig själv. En dyrare lösning, som är en billig livförsäkring.

Ha en fin första skoldag!