Så fyndar du säkra elprylar

Sommar är lika med utflykt är lika med loppis! Återbruk är ett lite snällare sätt att konsumera med tanke på miljön. Men hur är det egentligen med säkerheten på begagnade elprylar? Här reder vi ut hur det ligger till.

  • Ser den okej ut?
    Även om den snygga lampan du just hittat (till ett vrakpris dessutom!) skulle passa perfekt hemma hos dig är det bra att först kolla så den ser okej ut. Är sladden och stickproppen hel? Har lampan några andra skavanker som du kan se med blotta ögat?

  • Kolla efter märkningar
    CE-märket infördes 1994 och idag är det ett krav att alla elprodukter som säljs i handeln ska ha den märkningen. Andra märkningar som ska finnas är information om tillverkaren och importören, märkspänning, maxeffekt, isolationsklass och IP-klassning. För äldre loppisfyndade elprodukter innan 1994 ska det finnas ett S-märke som innebär att de är anpassade för svensk standard.

  • Jordad eller ojordad – det är frågan
    Ta reda på om produkten kräver skyddsjord eller inte. Med andra ord – är stickproppen till din loppislampa jordad, ojordad eller dubbelisolerad? Från och med den 1 april 2019 gäller nya regler för stickproppar och uttag till taklampor. Det är en standard som gäller inom hela EU vilket innebär nya stickproppar och uttag till våra taklampor.

Saknar ditt loppisfynd märkning eller är du osäker på vad som gäller för dina lampor, eluttag och stickproppar – kontakta alltid en fackman!

Källa och mer information: Elsäkerhetsverket.se