Barnsäkra hemma

Har du små barn som gärna petar i eluttag och känner på den varma spisen? Här har vi tips på hur du kan barnsäkra hemma.

 • Fler uttag för mindre sladdstrassel
  Sladdar kan vara lockande leksaker och det händer att barn kommer åt att klippa eller dra i sladdar som hänger lösa från eluttagen. Långa sladdar som ligger över golv trasslar också lätt ihop sig och kan hamna i kläm i dörrar. Med fler vägguttag kommer dina elektriska apparater närmre uttagen och då kan du ha kortare sladdar som går direkt från till exempel din lampa längs väggen till eluttaget. Då blir de dessutom svårare för barn att komma åt och leka med.

 • Spärrar för spisen
  Spisen är en pryl som det ofta händer massa spännande kring och som barn ofta är väldigt intresserade av. Därför kan det vara bra att kontrollera att din spis har barnskyddsutrustning. Det finns till exempel spärrar som göra att det inte går att sätta på en platta av misstag, tippskydd som gör att spisen inte välter och spärrar som gör att ugnsluckan inte går upp. Skydd eller timer som gör att plattorna stängs av efter en viss tid eller när de blir för varma finns också.

 • Placera lampor smart
  Idag finns det många lampor som är formade som olika figurer och symboler vilket kan göra dem till leksaker i ett barns ögon. I framförallt barnens rum där de leker mycket kan det därför vara en god idé att placera lamporna så att man inte kommer åt dem av misstag.

 • Petskydd för eluttagen
  För små barn kan det vara lockande att stoppa in ett finger i kontakten i väggen. Som tur är så har moderna eluttag idag inbyggda petskydd som skyddar mot att strömmen leds vidare. Har du äldre uttag som saknar skydd kan du själv köpa till pet- eller kontaktskydd.

 • Jordfelsbrytaren räddar liv
  Jordfelsbrytaren bryter strömmen snabbt om någon av dina elapparater skulle bli strömförande och är en billig livförsäkring. Kontakta ett elinstallationsföretag för att få en jordfelsbrytare installerad om du saknar en hemma.