Ojämn värme? Lufta elementen!

Ger dina element ojämn värme? Bubblar det i dem? Då är det förmodligen dags att lufta elementen! Här kan du läsa steg för steg hur du går tillväga eller se filmen där Emelie visar hur du gör.

Att lufta elementen innebär helt enkelt att du släpper ut luften som samlats i systemet så att det varma vattnet kan cirkulera fritt och värma hela elementet. Då får du en jämn och fin värme i huset!

Det enda du behöver är en elementnyckel som passar dina ventlier, ett glas att fånga upp vattnet i och något att skydda golvet och väggen med, till exempel en handduk.

Kom igen, börja lufta!

Såhär gör du

 
1. Börja med att kontrollera trycket i din fjärrvärmecentral, därefter kan du stänga av den. Vänta 15 minuter innan du luftar elementen.

2. Ha en elementnyckel och ett glas redo. Skydda golvet och väggen från vatten med till exempel en handduk.

3. Hitta luftventilen, placera glaset under ventilen och använd din elementnyckel för att öppna ventilen försiktigt. Det brukar räcka med ett halvt varv, tänk på att inte skruva för långt!

4. Det kommer nu att börja pysa och rinna vatten från ventilen. Det kan ta ett par minuter innan all luft är ute. Därefter kan du skruva åt ventilen försiktigt igen. Upprepa på alla dina element om du behöver!

5. Kontrollera trycket i din fjärrvärmecentral igen och slå till sist på strömmen igen. 

Klart! Nu kan du njuta av jämn och fin värme i huset igen!

Här kan du se bilder på hur du kontrollerar trycket i systemet på din fjärrvärmecentral och bilder på påfyllningskranar för olika centraler.