De värmer poolen med fjärrvärme

Längtar du också efter en lång och härlig sommar vid poolen? Vi har träffat växjöbon Marcus Johansson, som värmer familjens pool med fjärrvärme.

Marcus berättar att huset familjen bor i är anslutet till fjärrvärme sedan en lång tid tillbaka. Tankarna att skaffa pool hade varit en dröm länge och 2007 stod poolen klar för bad ute i trädgården.

– Då tittade vi runt lite hur andra som byggt pool hade gjort. Sen var det faktiskt en kompis till mig som tipsade om att man kunde koppla fjärrvärmen till poolen. Vi tyckte att det lät väldigt smidigt så då blev det att vi valde den lösningen, berättar Marcus.

Själva inkopplingen av poolen på fjärrvärmen gjordes av en rörinstallatör som satte dit en extra poolvärmeväxlare som sedan anslöts till husets fjärrvärmeanläggning. Sedan dess har det blivit många bad – från tidig vår till sen höst.

”Poolen håller cirka 27–28 grader vilket gör att vi får en lång badsäsong. Det första badet brukar vara någon gång i april och har det varit en varm sommar och fin höst händer det att vi badar så sent som i oktober.”

Eftersom poolen är utomhus täcker de över den med ett tak på nätterna och när de är bortresta. Glastaket skyddar från att smuts hamnar i vattnet och minskar även energiförbrukningen då värmen stannar i poolen.

– Vi är väldigt nöjda med vår poolvärme, det har fungerat fint och det var inga problem att ställa in enligt instruktionerna vi fick när allt var installerat, avslutar Marcus.