Rekord för elproduktionen på Sandvik 3 i januari

Året började rekordbra för Växjös nya kraftvärmeverk Sandvik 3. Under januari redovisades all time high vad gäller elproduktionen för en enskild månad. Hela 24 873 MWh el producerades under månaden, en ökning med 4,1 procent jämfört med föregående toppnotering.

– Det känns fantastiskt bra. Med Sandvik 3 produceras ännu mer hållbar fjärrvärme än tidigare samtidigt som vi har ökat den förnybara elproduktionen rejält. I slutet av förra året slog vi dygnsrekord i elproduktionen och nu i januari följer vi upp med månadsrekord, säger Erik Tellgren, vd för Växjö Energi.

– Detta visar på en betydande kapacitet att här i Växjö själva framställa energi av lokala förnybara restströmmar. Framförallt visar månadsrekordet på en uthållig förmåga att lokalt trygga en hållbar försörjning av såväl värme som el. Genom att tillgodose sitt värmebehov med närproducerad fjärrvärme bidrar Växjöborna och näringslivet här starkt till att minska belastningen på klimatet och även till att hushålla med el då elen produceras samtidigt med värmen, fortsätter Erik.

Den tidigare toppnoteringen för Sandvik 3 uppmätts i januari 2017 och låg på 23 890 MWh.

Biobränsle från skogarna

Växjös nya kraftvärmeverk Sandvik 3 är ett effektivt och tekniskt avancerat kraftvärmeverk som eldas med biobränsle i form av skogsrester från de småländska skogarna och från de många närliggande trävaruindustrierna.

Samtidigt som fjärrvärmen produceras genereras förnybar el, som därmed tränger undan annan mindre bra elproduktion som påverkar klimatet negativt. Cirka hälften av all el som används i Växjö produceras idag vid Sandviksverket.

– Det talas mycket om hur vi ska säkra elförsörjningen i landet. Här har kraftvärmeverk som Sandviksverket en viktig funktion då de levererar pålitlig energi under alla väder och årstider. Inte minst på vintern när det är mörkt och kallt och vi behöver el och värme som mest, säger Erik Tellgren.

Rekord även totalt

Den totala produktionen under januari månad för Sandviksverket som helhet landade på 41 411 MWh – även detta ett rekord. Den tidigare toppnoteringen uppmättes i januari 2017 då verket producerade 38 767 MWh. Den totala produktionsökningen för januari 2019 hamnade därmed på 6,8 procent.