Nya eluttag för din takbelysning

Har du ett nytt hus som är klart sedan 1 april? Då gäller det att du har koll på eluttagen! Från och med 1 april ska alla nya hus nämligen ha nya DCL-uttag installerade för takbelysning.

Enligt en ny EU-standard ska alla länder inom EU införa lika lampkontakter, så kallade DCL-kontakter (Devices for Connection of Luminaires). Det innebär att stickproppar och uttag till lampor som vi använder idag kommer att fasas ut och på sikt inte användas. För dig som flyttar in i ett nytt hus eller lägenhet kan det redan idag vara den nya sortens lamputtag installerade vilket kan innebära att din ärvda gamla taklampa inte går att plugga in.

Men varför byts uttagen ut och vad innebär det för dig som konsument? Anledningen till att uttagen byts är för att det inom EU idag är väldigt olika hur lampor ansluts till elnätet. Sedan 2009 har man successivt fasat ut gamla stickproppar och uttag och 1 april 2019 upphörde den gamla standarden för lampor att gälla. Med en enda standard att följa kommer det att bli enklare att importera och exportera på en europeisk marknad. Dessutom blir det säkrare för konsumenter i andra länder som idag bara har ledningar som sticker ut i taket. På sikt blir det förhoppningsvis också billigare när alla har samma standard. Här listar vi några saker som är extra bra att hålla koll på:

  • Ta reda på om din lampa kräver skyddsjord eller inte. Med andra ord – är stickproppen till din lampa jordad, ojordad eller dubbelisolerad?

  • Har lampan CE-märkning? Alla produkter som är tillverkade sedan 1994 ska vara CE-märkta, vilket innebär att produkten är tillverkad enligt gällande regler och uppfyller säkerhetskrav som ställts.

  • Saknar lampan CE-märkning men har ett S-märke? Lampor tillverkade innan 1994 ska ha ett S-märke, det vill säga testad enligt svensk standard.

Har du en gammal lampa utan märkning eller är osäker på vad som gäller för dina lampor, ellutag och stickproppar – kontakta en fackman!

Källa: elsäkerhetsverket.se