Hoppa till huvudinnehållet

Modernisering av elverket

Vi arbetar ständigt för att Växjöbornas vardag ska fungera så bra som möjligt, både idag och imorgon. De senaste åren har vi genomfört en modernisering av Elverket för att ge ökad kapacitet och tryggare elförsörjning till centrum.

Elverket ligger vid Vattentorget intill Växjösjön, brukar du passera vid gång- eller cykelvägen har du säkerligen sett byggnaden. De senaste åren har vi moderniserat transformatorbyggnaden och byggt en ny transformatorstation, ett arbete som blev klart hösten 2020.

Fördelar med vårt nya Elverk:

  • Ökad personsäkerhet
  • Tryggad energiförsörjning
  • Ökad energikapacitet i centrum och delar av Öster

Vinnare av byggnadspriset

Vår nya Transformatorstation, byggnaden med tegelfasad, vann byggnadspriset 2020 för dess karaktär som passar in i det offentliga rummet och med detaljer som ger människan plats. Det är vi väldigt glada och stolta över. Har du tagit en tur förbi Elverket? Unna dig en paus och slå dig ner vid de infällda bänkarna när solen tittar fram. 

Motiveringen för Transformatorstationen Vattentorget, vinnare av byggnadspriset:
En byggnad med hård teknisk funktion placerad i det i nutida Växjös mest använda offentliga rum Vattentorget. Placerad och utförd med karaktär, hänsyn, samhörighet och en estetisk nerv. Gedigna hållbara material, sten och stål, med hög kvalitet väl anpassade i färgskala till sin omgivning. Fasaderna utgör väggar i det offentliga rummet. Väl detaljerade väggar som möblerar det offentliga rummet och ger människan plats. En plats för sol, värme, in och utsikt.

Läs mer om Växjö kommuns byggnadspris på vaxjo.se

Vi lyser upp Växjö sedan 1887

Visste du att utbyggnaden av Växjös elnät påbörjades för över 130 år sedan, eller närmare bestämt 1887? Transformatorstationen som legat placerad vid Växjösjön sedan 1962 är därför en viktig del av elnätet.