Modernisering av elverket

Vi arbetar ständigt för att Växjöbornas vardag ska fungera så bra som möjligt, både idag och imorgon. De senaste åren har vi genomfört en modernisering av elverket för att ge ökad kapacitet och tryggare elförsörjning till centrum.

Elverket ligger vid Vattentorget intill Växjösjön, brukar du passera vid gång- eller cykelvägen har du säkerligen sett byggnaden. De senaste åren har vi moderniserat transformatorbyggnaden och byggt en ny transformatorstation, ett arbete som blev klart hösten 2020.

Fördelar med vårt nya elverk:

  • Ökad personsäkerhet
  • Tryggad energiförsörjning
  • Ökad energikapacitet i centrum och delar av Öster

Vinnare av arkitektpriser

Vår nya transformatorstation, byggnaden med tegelfasad, vann byggnadspriset 2020 för dess karaktär med hållbara material som passar in i det offentliga rummet och med detaljer som ger människan plats. Det är vi väldigt glada och stolta över.

Inte nog med det så tilldelades Kvarteret Elverket årets arkitekturpris 2021 av SAJK, Sveriges arkitekter Jönköping-Kronoberg. I nomineringen från SAJK står bland annat att elverket med sina noggrant utvalda material och smakfulla formspråk går mot strömmen – då den estetiska faktorn ofta hamnar i skymundan vid utformningen av funktionella byggnader. Kvarteret tillför området flera kvalitéer, både som mötesplats och som inlägg i stadsbilden. 

Har du tagit en tur förbi elverket? Slå dig ner vid de infällda bänkarna och njut av folklivet.

Vi lyser upp Växjö sedan 1887

Visste du att utbyggnaden av Växjös elnät påbörjades för över 130 år sedan, eller närmare bestämt 1887? Transformatorstationen som legat placerad vid Växjösjön sedan 1962 är därför en viktig del av elnätet.

Relaterat