Här formas branschens stjärningenjörer

Hos Växjö Energi finns det i år tre traineer. En av dem är ingenjören Carolina Lööf. – Jag ser energi som en spännande framtidsbransch, säger 26-åringen.

Hon har teknikintresset i sig sedan barnsben. Hennes pappa har en lång erfarenhet av energibranschen och det har präglat Carolina.

– Min pappa är en stor inspiration. Energifrågor har alltid varit ett aktuellt samtalsämne och för mig finns det ingen bransch som är lika spännande, säger hon.

Affärsutveckling lockar

För henne var det självklart att plugga till civilingenjör. På Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har de en tydlig profil mot hållbarhet och digitalisering som lockade Carolina. Eftersom intresset för affärsutveckling vuxit ju äldre hon blivit valde hon att plugga programmet industriell ekonomi.

För tillfället bor hon i Karlskrona med sin sambo som jobbar inom Försvarsmakten. Men hon är uppvuxen i Småland, i Älmhult, och har varit mycket i Växjö. Nu planerar hon och sambon att flytta hit.

Fast anställning

Växjö Energi har alltid jobbat med att företagets traineer ska ta stort ansvar och
tidigt involveras i skarpa projekt. Så formas framtida stjärnor.

– Vi vill ha drivna och ansvarsfulla medarbetare. Dessutom har de som kommer från högskolan nya perspektiv och kunskaper som vi vill ta del av, säger Pernilla Rosander som är HR-chef på Växjö Energi.

Carolina Lööf påbörjade sin traineetjänst på Växjö Energi som nyutexaminerad
civilingenjör. Hon har blivit fast anställd och när traineeperioden är över väntar en skräddarsydd tjänst.

– Som trainee får jag insyn i hela koncernen. Jag får besöka olika affärsområden, lära känna verksamheten och personerna som jobbar där, säger hon.

Carolina är involverad i den dagliga verksamheten, det innebär att hon driver projekt, är med i förbättringsteam och jobbar med affärsutveckling.

– Att vara trainee på Växjö Energi är spännande och vi får ta stort ansvar. Redan andra veckan startade vi ett gemensamt projekt för att utveckla en ny produkt. Projektet pågår och vår förhoppning är att produkten kommer till stor nytta, säger hon.

Traineer på Växjö Energi

  • Carolina Lööf är ingenjör på Växjö Energi Kraft och värme med inriktning på affärsutveckling av produkter och tjänster inom fjärrvärme, fjärrkyla och el.

  • Hugo Lindahl är ingenjör på Växjö Energi Elnät och jobbar bland annat med investeringsprojekt och förhandsregleringsfrågor.

  • Nurvedin Dizdarevic är ingenjör på Växjö Energi Mätservice där han lägger fokus på hantering av kundernas mätdata.

Traineeperioden pågår under ett år, från augusti till juni. Under slutet av perioden tilldelas traineen sin nya tjänst, som påbörjas när traineeperioden är slut.

Växjö Energi tar in traineer vartannat år. Målet är att ha minst tre traineer samtidigt, eftersom de under perioden har nytta av varandra.