Streamad värme – vad är det?

Många pratar om att streama musik och film. Men visste du att man även kan streama värme och varmvatten? – Fjärrvärme, eller streamad värme som vi också kallar det, betyder perfekt temperatur och så mycket värme och varmvatten du behöver. Och någon annan som sköter tekniken, säger Rolf Hunt, affärsområdeschef Kraft och värme, Växjö Energi.

Fjärrvärme bygger på en enkel, men genial idé: I stället för att varje fastighet har en egen värmekälla produceras värmen centralt och strömmas ut till fastigheterna via rör i marken. Bekvämt och tryggt.

– Det är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige, men många vet inte vad det är. Ungefär 90 procent av landets alla flerbostadshus värms upp så här, säger Rolf Hunt.

Vad är det som är så bra med fjärrvärme?
– Det finns många fördelar, men framför allt är det så smidigt. Ungefär som när du streamar filmer eller tv-serier, kan du även streama din värme. Du behöver bara sätta på elementet eller kranen. Fjärrvärme är dessutom ett av de mest driftsäkra och underhållsfria uppvärmningssätten som finns.

Förnybar energi

På Växjö Energi produceras fjärrvärmen av 100 % förnybart biobränsle. Det vill säga grenar, toppar och andra rester från de småländska skogarna som annars hade gått till spillo. Samtidigt som värmen produceras, producerar Sandviksverket dessutom
en hel del förnybar el.
– När vi blickar framåt ser vi brist på elenergi, att då ha tillgång till lokal planerbar elkraft från Sandviksverket är en viktig pusselbit när samhället elektrifieras, ju fler som väljer fjärrvärme desto mer förny bar el kan vi producera säger Rolf Hunt.

–Ju fler som väljer fjärrvärme, desto mer förnybar el kan vi producera.

Kan alla få streamad värme till sitt hus?
– Det beror lite på vad du bor. Växjö Energi bygger ut fjärrvärmenätet kontinuerligt. Om du bor i ett område där fjärrvärmeledningar redan finns dragna har du stora möjligheter att ansluta dig redan nu.

Fakta

När du köper fjärrvärme köper du värme som en tjänst – därför kallar Växjö Energi det för ”streamad värme”. I Växjö finns ett väl utbyggt fjärrvärmenät på cirka 45 mil som distribuerar värme till cirka 10 000 villor och företag.

Läs mer om hur fjärrvärme fungerar