Checka elsäkerheten inför semestern

Nu i semestertider är det en god idé att gå igenom vad du behöver tänka på för en elsäker semester.

Använd gärna ditt hem som bas för semester i sommar! Dagsutflykter och lata dagar på hemmaplan är ett både ett hållbart och avstressande alternativ! Visste du att ordet ”hemester” är myntat ur begreppet ”Staycation” som uppstod i USA 2008 när bensinpriserna sköt i höjden och många amerikaner valde att stanna hemma under sin semester. Kanske hittar du spännande utflyktsmål i ditt närområde?

Fritidshus eller hyrd stuga

Inför ditt första besök i sommarstugan – kontrollera stugans elanläggning! Det är viktigt när stugan och de elektriska produkterna stått oanvända en längre tid.

Checklista hittar du här!

Hyr du stuga är det viktigt att kontrollera att det finns petskydd i vägguttagen om du reser med barn. Kolla också att alla sladdar, stickkontakter, strömbrytare och vägguttag är hela och sitter fast ordentligt. Hyr du nybyggd stuga är jordfelsbrytare ett krav. I äldre stugor kan du istället använda en egen portabel jordfelsbrytare. Det är viktigt att testa om jordfelsbrytaren fungerar när du kommer till den nya stugan. Läs också stugpärmen! Där finns information stugans elhantering, exempelvis om var elcentralen finns och hur du byter säkringar.

Camping

Innan du drar iväg på campingsemester bör du se över de elektriska produkterna som finns i husvagnen eller husbilen. Elinstallationer i husvagnar och husbilar utsätts för vibrationer under färden och är därför extra känsliga. När du väl kommit fram till campingen, kontrollera också om campingplatsens uttag för anslutning skyddas av en jordfelsbrytare och att den löser ut genom att trycka på testknappen. För säkerhets skull kan du ta med en egen portabel jordfelsbrytare. Planerar du att bo i tält så kan fukt och kyla påverka vilka elprodukter du kan använda. I produktens bruksanvisning finns information! Det gäller till exempel belysning och skarvsladdar. Tänk också på att bara ansluta elprodukten för utomhusbruk under den tid du använder den. Dra till exempel ur sladden till elgrillen när du har grillat klart. 

Ha en skön semester, och läs gärna mer på Elsäkerhetsverket!