"Det gäller att ladda elbilen smart"

Under 2022 registrerades nästan 100 000 nya elfordon i Sverige och totalt rullar cirka 450 000 laddbara bilar på landets vägar *. Men när så många skaffar elbil – räcker elen?

– Att överge bensin och diesel är en jättefin insats för miljön, och som elnätsägare vill vi på Växjö Energi vara en möjliggörare för att fler ska kunna skaffa elbil. Jag tycker inte man ska vara orolig över att elen kommer ta slut, men däremot behöver vi alla fundera över hur och när vi laddar, säger Stefan Braun, Växjö Energis affärsområdeschef Elnät.

Smartare laddning

I Kronobergs län finns runt 7 000 elfordon. Att ladda smart är Växjö Energis råd till alla elbilsägare. Det handlar om att ladda när elpriset är lågt eller i alla fall att undvika de högsta topparna. Men även om att undvika att ladda på maxeffekt, även om det går snabbare. Som elbilsägare behöver man helt enkelt tänka på att man är en del av ett större elsystem.

– Om alla laddar med full effekt samtidigt blir det problematiskt, men om du som elbilsägare planerar din laddning är det inga problem. Att ladda på låg effekt vid tidpunkter när färre använder el är inte bara bra för elnätet, utan även för din plånbok, säger Stefan Braun.

Säker installation

Den som funderar på elbil och därmed även en laddbox, bör börja med att vända sig till en behörig installatör. Det är viktigt att den utrustning man köper lever upp till Elsäkerhetsverkets krav, så att laddboxen är säker. En annan viktig del är att kontrollera så att det finns möjlighet till så kallad laststyrning. Det innebär att du kan styra laddningen och därmed få en jämn sådan.

Förutom att Växjö Energi kontinuerligt investerar i elnätet i Växjö och är drivande i utbyggnaden av publika laddstolpar runt om i kommunen erbjuder Växjö Energi trygga laddbox-lösningar, för både privatpersoner och företag.

– Vårt råd är att läsa på, jämföra det som erbjuds men framför allt välja en säker och trygg lösning. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss och vår samarbetspartner Mer för mer information, säger Stefan Braun.

Investera för att ladda med egenproducerad el

Om man som elbilsägare vill få ännu bättre kontroll över kostnaden för att ladda bilen, kan det vara värt att satsa på egen elproduktion. Det vanligaste och enklaste är att investera i solceller på taket.

– Det är alltid bra att vara aktiv och undersöka vilka smarta lösningar som finns, det ger större möjligheter samtidigt som du gör en insats för miljön. Solceller och elbil är en bra kombination, eventuellt kan man också komplettera med ett batteri. Med den investeringen får du ännu bättre kontroll över kostnaden för din elanvändning. Idag finns många solcellsleverantörer att höra av sig till för en offert, säger Stefan Braun.

*Siffror från Elbilsstatistik.se (mars 2023)


Läs mer
Växjö Energi erbjuder effektiva och säkra lösningar för elbilsladdning, anpassade efter förutsättningar och behov.