9 tips för en mer hållbar jul

Nu är det snart jul igen! Här ger vi dig 9 tips på hur du kan njuta av allt detta – lite mer hållbart!

I den årliga julhandelsprognosen ser Handelns utredningsinstitut (HUI Research) att efter tio år med positiv försäljningsutveckling förväntas julhandeln i år minska med tre procent, vilket motsvarar 2021 års försäljningsnivå. Maten kommer att prioriteras högst och trumfar julklapparna. Men helst vill man inte kompromissa med julklappar och julbordet, utan kommer att försöka leva snålare före och efter julen.

Hållbarhet allt viktigare för fler

Samtidigt som julen alltså är intimt förknippad med konsumtion, blir miljö- och hållbarhetsaspekterna allt viktigare för allt fler människor. De påverkar vilka julklappar vi köper och vilken julmat vi sätter på julbordet.

Vi på Växjö Energi tror på kraften i det vi kan uträtta tillsammans. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något och genom att ta små steg i vardagen och bidra till ett mer hållbart samhälle.

9 tips för en mer hållbar jul

 1. Do it yourself
  Väck kreativiteten med ett DYI-projekt i stället för att köpa nya presenter. Vik en egen pappersstjärna av presentpapper som du har liggandes hemma, dekorera en vanlig ljusstake så att den förvandlas till en adventsljusstake eller gör din egen adventskalender. Nätet är fullt av DIY-tips, det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna!

  2. Välj LED
  Spara energi genom att använda LED- och lågenergilampor i ljusslingor och adventsstjärna. En adventsstjärna drar sju gånger så mycket energi om den har en vanlig glödlampa jämfört med LED.

  3. Res miljövänligt
  Om du måste resa till dina nära och kära i jul. Välj tåget framför bilen eller flyget om du kan.

  4. Mer grönt på julbordet
  Välj fler gröna alternativ på julbordet. Vad sägs om färgglada kålsallader, vegetarisk sill eller en mumsig grönkålspaj?

  5. Minska matsvinnet
  Om det blir mat över – fortsätt festen även i mellandagarna för att slippa slänga mat.

  6. Satsa på hållbara paket
  Välj kvalitet framför kvantitet när du handlar julklappar. Ge bort saker som du vet kommer till användning och spara kvittot för att undvika att klapparna blir liggandes i någon byrålåda oanvänd. I stället för prylar – ge bort en upplevelse eller välgörenhet.

  7. Återbruka
  Att slå in julklapparna fint är såklart roligt, men du behöver inte köpa nytt inslagningspapper. Kolla först vad du har hemma - det går till exempel alldeles utmärkt att slå in julklapparna i tidningspapper. Varför inte dekorera med en liten grankvist?

  8. Sortera och återvinn
  Ta hand om det som blir över efter julfirandet. Sortera julpappret, wellpappen, snören, frigolit, värmeljus, julbelysning och julgranen så att de kan tas om hand och återvinnas.

  9. Umgås irl
  En stor del av vår privata elkonsumtion går till surfande och mediekonsumtion. Genom att lägga undan skärmarna i jul kan du umgås med nära och kära irl och spara in på elen. Win win!