Tips för en hållbar jul

Julen närmar sig med stormsteg och vardagen har sett annorlunda ut en tid. Oavsett hur julen firas i år hör god mat, julklappar och mysig belysning julen till för många. Här ger vi tips på hur du kan njuta av allt detta – lite mer hållbart!

Förra året väntades svenskarna köpa julklappar för 21 miljarder vilket motsvarar cirka 3000 kronor -per person! Det visar Svensk Handels julrapport för 2019. Även om konsumtionen är hög, är miljö- och hållbarhetsaspekter viktiga för många. Fyra av tio anser att miljö- och hållbarhet är viktigt när man handlar julklappar och särskilt viktig är julmaten – då har varannan person miljö- och hållbarhetsaspekter i åtanke.

Vi på Växjö Energi tror på kraften i det vi kan uträtta tillsammans. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något och genom att ta små steg i vardagen kan vi tillsammans skapa ett hållbart Växjö. Här kommer några enkla tips på hur du kan bidra till en hållbarare jul:

  • Väck kreativiteten med ett DIY-projekt (do it yourself) istället för att köpa nytt. Vik din egen pappersstjärna av presentpapper du har liggande hemma, dekorera en vanlig ljusstake så att den förvandlas till en adventsljusstake eller gör din egen adventskalender. Internet är fullt av DIY-tips – bara fantasin sätter gränserna!
  • Spara energi genom att använda LED- och lågenergilampor i julbelysningen.
  • Välj grönare alternativ på julbordet. Vad sägs om färgglada kålsallader, vegetarisk sill eller en mumsig grönkålspaj?
  • Tänk hållbart när det gäller julklappar och välj kvalitet framför kvantitet.
  • Att slå in julklapparna fint är såklart roligt, men du behöver inte köpa nytt inslagningspapper. Kolla först vad du har hemma - det går till exempel alldeles utmärkt att slå in julklapparna i tidningspapper. Varför inte dekorera med en liten grankvist?