Hoppa till huvudinnehållet

Minska ditt matsvinn

Köper du mer mat än vad du gör av med? Vi har träffat dietisten Johanna Edberg som tipsar om hur du kan minska ditt matsvinn.

I Sverige slängs det cirka 19 kilo ätbar mat per person och år och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken. Mat som slängs helt i onödan! Anledningen till att så mycket mat kastas är för att vi idag köper mer mat än vad vi äter och inte tar tillvara på resterna.

Men genom att minska på matsvinnet kan vi spara både på miljön och plånboken. Ett hushåll kan till exempel spara minst 3000 – 6000 kronor per år bara genom att minska matsvinnet.  Men hur gör man då för att undvika att slänga mat som blir över? Vi har träffat Johanna Edberg, legitimerad dietist som här ger sina bästa tips.

Källa: Livsmedelsverket


Hallå där Johanna, hur kan man göra för att 
minska sitt matsvinn?
Ett hett tips är att planera sina måltider och inköp. Idag är det många som handlar mycket som de sedan aldrig hinner använda innan det blir dåligt. Ett annat tips är att laga mat på rester istället för att slänga. Tänk lite utanför boxen - det går till exempel alldeles utmärkt att riva ner lite överbliven kokt potatis i pajdegen. Det finns heller ingen anledning att slänga skadad frukt och grönt, många gånger går det att skära bort den skadade delen.

Rester är alltså grejen! Har du något bra recept på en måltid gjord av rester?
Det bästa när man ska göra mat på rester är faktiskt att inte ha något recept alls utan använda sig av det som finns hemma! Då har du också störst chans att minska matsvinnet. Varför inte göra en god pyttipanna på lite kylskåpsrens? Eller hacka ner grönsaker som börjar bli för gamla till en god gryta? Rester är ju dessutom perfekt för matlådan till jobbet!

Matlåda, där sa du något. Hur gör man för att hotta upp en tråkig matlåda då?
En matlåda blir alltid roligare med tillbehör så som rostade fröer eller säsongens frukt och grönsaker.

Men är det inte så att maten förlorar vissa näringsämnen i mikron?
Själva mikrovågorna i sig har ingen annorlunda effekt på näringsämnena i maten jämfört med mat uppvärmd på annat sätt, det handlar snarare om hur länge och vilken temperatur du värmer maten på. Vissa vattenlösliga vitaminer försvinner i kokvattnet och det kan då istället vara en fördel att värma frysta grönsaker i mikron där man inte behöver tillsätta något kokvatten.

Sen var det det här med bäst före-datum. Om ett livsmedel passerat ett visst datum måste det väl ändå slängas?
Nej, bäst före-märkningen säger egentligen inget om skicket på livsmedlet. Det bästa är att använda dina sinnen för att avgöra om det är ätbart eller inte – titta, lukta och smaka och avgör sedan om du kan äta det eller inte. Mycket mat slängs i onödan för att det har passerat bäst före-datumet.