Lysande tips för rätt val av pannlampa

Gillar du att vara ute och springa året om? Då är pannlampa ett lysande tips! Vi har tagit ett snack med traillöparen Michaela som har superkoll på vad du ska tänka på när du väljer pannlampa.

Michaela Lindgren är initiativtagare för löpargruppen Forest Femmes som startade i Göteborg 2016. Det är ett initiativ för att få fler tjejer att springa trail och är till för alla, oavsett nivå och träningsbakgrund. I Växjö brukar gruppen springa tillsammans på onsdagar och all information förmedlas via Facebook. Forest Femmes ger tjejer som drar sig för att springa i skogen en plats där man tillsammans får träning, frisk luft, upplevelser och nya vänner. 

- Det är inte ovanligt att tycka att det kan kännas lite otäckt att springa själv på en stig i skogen, särskilt nu under vinterhalvåret när det mörknar tidigt om kvällarna, säger Michaela.

Löpargruppen Forest Femmes finns också lokalt i Växjö och brukar springa tillsammans på onsdagskvällar. Gruppen springer på olika platser i Växjö och man springer i olika tempogrupper, så att det finns en grupp där alla känner sig hemma. Jill Hansen är samordnare för gruppen i Växjö och all information hittar du på gruppens sida på Facebook.

Pannlampa - tips för löpning i mörker

Men hur är det med utrustningen? För trots att det kan kännas tryggare att springa i grupp pockar mörkret fortfarande på. Därför är pannlampa att rekommendera! Här ger Michaela sina bästa tips på hur du gör för att välja rätt lampa. Och du, kom ihåg att göra ett smart val även för miljön – välj LED-lampa!

  • Håll koll på hur mycket lampan lyser! Det anges i lumen och är du ute och springer i skogen vill du ha cirka 400 - 500 lumen och uppåt. Tänk bara på att mer lumen kan innebära en kortare batteritid!
  • Vissa lampor fördelar ljuset på olika sätt – det påverkar i sin tur ljusstyrkan och sikten i olika terränger.
  • Titta på batteritiden och välj ett batteri som du är säker på räcker hela passet, och lite till. För ett klimatsmartare alternativ kan du välja uppladdningsbara batterier!
  • Viktigt att pannlampan funkar med hårtofs, pannband eller mössa och att bandet kring huvudet är lätt att ställa in – det ska vara bekvämt att springa med pannlampa!
  • En del lampor går också att sätta på hjälmen eller cykeln – kan vara värt att införskaffa för dig som förutom löpning, också cyklar eller åker skidor.