Belysning i köket - 5 tips

Här har vi samlat tips på vad du kan tänka på när du väljer belysning i köket.

Att ha bra belysning är ett enkelt sätt att förnya hemmet och i köket är det viktigt att ha ett bra ljus när du lagar mat så att du inte slinter med kniven. Men hur ska du tänka om du arbetar hemifrån eller bara vill ha lite mysbelysning i köket? Att välja belysning som gör köket både praktiskt och gemytligt kan vara svårt. Titta på filmen eller läs tipsen här nedan.

 • Välj klimatsmarta lampor
  Genom rätt val av belysning kan du också minska din energianvändning – bra både för dig och klimatet! Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir till exempel ljus, resten värme. Se därför över dina lampor och byt dem till LED om du inte redan gjort det.

 • Belysning efter plats och ändamål
  Köket har många användningsområden: matlagning och -plats, läxläsning för barnen och hemmakontor för dig som tillfälligt jobbar på distans. För att få ljus efter ändamål är det därför bra att välja olika lampor för olika platser. En bra idé är också att ha en eller flera lampor som kan lysa upp hela köket, så att du får ett bra ljus när du städar.

 • Arbetsljus vid disk och matlagning
  Generellt kan man säga att när du ska göra något praktiskt i köket, till exempel laga mat, behövs en starkare lampa med vitare ljus. Tänk på att välja lampor med bra färgåtergivning, så att färgerna återges naturligt och äkta. 

 • Stämningsljus
  För att ge köket karaktär och skapa en mysig belysning kan du komplettera med stämningsljus. Genom att koppla lamporna till en dimmer så kan du enkelt ändra en befintlig lampas sken från arbets- till mysbelysning.

 • Lampor över köksbordet
  En lampa över köksbordet ska lysa upp själva bordet och samtidigt inte blända personerna som sitter runt det. Ett tips är att välja belysning efter storleken på ditt bord - ett större bord kräver förmodligen fler lampor.