Snabbare än bussen - med elcykel!

Behöver du en boost för att göra gott för både dig själv och miljön? Möt Clara, som berättar att hon och sambon använder elcykeln som en andrabil.

Har du också blivit omkörd i en uppförsbacke av en cyklist som knappt verkar behöva trampa? Kanske tar det också ett tag innan du inser att det inte är din kondition som är dålig, personen som just körde förbi dig satt förmodligen på en elcykel. Just elcyklarna är numer en vanlig syn på Växjös gator, en växande trend som Clara Enqvist varit tidig med att haka på.

Hallå där Clara, du använder din elcykel till och från jobbet, en sträcka på cirka 11 kilometer. Vad är egentligen grejen med elcykel?
Elcykeln för mig och min sambo fungerar lite som en andrabil. Genom att ta elcykeln till jobbet minimerar jag tiden och slipper bli svettig som jag skulle bli om jag cyklade med en vanlig cykel. Nu tar det mig cirka 30 minuter att cykla till jobbet, det går till och med snabbare än om jag tar bussen! Cykelturen på morgonen ger mig också frisk luft och vackra omgivningar i morgonljuset och är ett härligt sätt att starta dagen på utan att ta ut sig totalt. När jag inom kort kommer att vara föräldraledig hoppas vi kunna klara oss bra med en bil och elcykel. 

Jag känner mig lite osäker på hur en elcykel fungerar. Tänk om batteriet tar slut och jag har jättelångt hem? Hur laddar jag förresten ens batteriet?
Tar batteriet slut är det bara att trampa på! På min elcykel har jag en display där jag kan ha koll på hur mycket batteri jag har kvar. Jag kan även se vilken hastighet jag cyklar i vilket jag tycker är lite spännande! Batteriet i elcykeln får hjälpa till i upp till 25 km/h, men det går såklart att cykla snabbare när motorn inte längre hjälper till. Mitt hastighetsrekord i nedförsbacke ligger på 45 km/h!

Det finns flera olika batterier att välja mellan till elcykeln, vi valde ett som funkar för oss och hur långt vi tänkt cykla. Batteriet mår dessutom bra av att laddas och användas. När jag kommer hem pluggar jag bara in laddaren i eluttaget.

Men min bil är så praktisk! Den tar mig snabbt mellan olika platser, jag åker bekvämt, hela familjen får plats och jag kan packa med mig alla matkassar när jag veckohandlat. Varför skulle jag då välja en elcykel?
Hur du vill och kan använda en elcykel beror ju helt på dina förutsättningar! Tar jag till exempel elcykeln så får sambon stå för handlingen.

Det känns också gott i magen att svänga in på parkeringen på jobbet och känna att jag haft så liten miljöpåverkan på vägen dit. Plus att jag får en härlig start på dagen! I Växjö finns idag bra cykelvägar och det investeras i att bättra dem ytterligare. Jag tror det blir toppen när snabbcykelvägen längs Söderleden blir klar.

Okej, men helt ärligt - är elcykeln inte bara latmansversionen av en helt vanlig cykel?
Haha, det kan man säkert påstå, men om valet står mellan att välja att ta bilen eller att cykla elcykel så tycker jag att elcykeln är ett toppenval! Vi är bekväma av oss idag och kan behöva en boost för att göra det lilla extra för miljöns skull.

Skulle jag inte haft en elcykel skulle jag säkert tänka att jag någon gång skulle cykla på min vanliga cykel till jobbet, men det skulle troligen aldrig bli av och min klimatångest skulle bara växa! Smarta uppfinningar som på ett enkelt sätt hjälper mig att vara mer miljövänlig, det är vad som behövs!

Vet du, det verkar väldigt praktiskt och miljövänligt med en elcykel, det kanske vore något! Har du några tips som kan vara bra att ha med sig om man funderar på eller redan har skaffat en elcykel?

  • Fundera över vilket batteri du behöver, beroende på hur långa sträckor du kommer att cykla. Observera även att batteriet inte alltid är inräknat i priset för cykeln!

  • Investera i en cykelhjälm, har du inte det redan till din vanliga cykel tycker jag absolut det finns anledning att ha det i detta fall, i och med de hastigheterna du kan komma upp i.

  • Nyttja elcykelpremien! Vi köpte vår cykel för tidigt för att kunna nyttja det, men från den 20 september 2017 kan du få ta del av den retroaktivt.