5 vanliga energitjuvar - så kan du åtgärda dem

Det finns många sätt att minska energianvändningen i en byggnad utan att samtidigt försämra komforten. Med några enkla åtgärder kan du energieffektivisera din fastighet och spara både på plånboken och miljön.

 • Använd rätt belysning på rätt sätt
  Äldre belysning drar mer energi än ny och ger dessutom ett sämre sken. Genom att byta till energisnål belysning kan energikostnaderna hållas nere. Mycket fastighetsel går dessutom till spillo på grund av belysning som står på tomgång trots att lokaler inte nyttjas. Släck lampor där det går, eller investera i timer eller rörelsedetektorer.

 • Håll koll på ventilationen
  I nästa steg kan det vara läge att se över ventilationen. Ett äldre system fungerar i regel sämre än ett nyare och är både mindre energieffektivt och dyrare i drift. Regelbundet underhåll höjer luftkvaliteten samtidigt som energiförbrukningen går ner. Genom att minska ventilationen, eller
  använda olika typer av reglersystem som timer och termostater, kan du spara energi när ni inte är på plats.

 • Se över isoleringen
  Många hus har bra fasadisolering, medan det exempelvis läcker energi från husets vind. Om det inte är tätt kompenseras det ofta genom att man vrider upp elementen ett extra snäpp. Bara genom att sänka inomhustemperaturen en grad kan energianvändningen minska med omkring fem procent.

 • Se till så att ingen maskin står på i onödan
  Är elförbrukningen extra hög vissa timmar på dygnet kan det bero på att en maskin eller fläkt står på i onödan. Ofta kan den här typen av energitjuvar lokaliseras genom att du studerar elförbrukningen över några dygn. Hör av dig till oss på Växjö Energi om du önskar individuell rådgivning för förbättringar.

 • Kontrollera energicentralen
  Om du upplever att värmen inte fungerar som den ska kan du behöva justera inställningarna på din energicentral. Om din nuvarande anläggning börjar komma till åren kan det vara dags för ett byte. Vi hjälper dig gärna med en helhetslösning som omfattar allt från avinstallation till leverans och komplett installation av ny central.