Tre juliga tips för en mer hållbar jul

Massor av god mat, julklappar och mysig belysning hör julen till för många. Här ger vi tre juliga tips på hur du kan njuta av allt detta – lite mer hållbart!

Julen innebär en merförsäljning för handeln på 16 miljarder kronor vilket blir cirka 16oo kronor – per person! Det visar Svensk Handels julrapport för 2017.

Trots att det handlas som aldrig förr under julen, har många en ambition om att dra ned på konsumtionen. Statistiken visar också att miljö- och hållbarhet blir allt viktigare när det gäller julmaten. 2017 var julmat, pynt och musik det viktigaste för att skapa ”en riktig jul”. Men vad är egentligen ”en riktig jul”? Det kan innebära många saker, och oavsett hur du väljer att fira kan du göra det på ett lite mer hållbart sätt. Här kommer tre smarta tips:

Julbelysningen

Visst är det mysigt med ljusslingor och lyktor som lyser upp i mörkret och riktigt maximerar myskänslan? Ännu mysigare blir det om du kan tända den där ljusslingan med gott samvete. Byt till LED- och lågenergilampor och släck belysningen när du inte är i rummet.

Julmaten

Maten är central för många på julen, det lagas, bakas och kokas i mängder. Om du använder lock när du kokar potatisen och en kastrull som är i samma storlek som plattan så sparar du energi. Du kan också använda ugnen på ett smart sätt genom att nyttja eftervärmen. Dryck och mat som ska kylas går också finfint att förvara på balkongen eller uteplatsen.

Julklapparna

Visste du att fler faktiskt blir glada av att ge än att få julklappar? Jo det är faktiskt sant! Enligt Svensk Handels julrapport 2017 blir 71 procent glada av att ge, medan 57 procent blir glada av att få julklappar. I år ger vi på Växjö Energi pengar till organisationen Give Watts och bidrar därmed med ljus till skolbarnen i Kenya. Det blir i alla fall vi väldigt glada av! Läs mer om Give Watts arbete här.

Årets julklapp i år är det återvunna plagget – varför inte ge bort en tröja du inte längre använder som bara ligger och skräpar i garderoben?

/ 2018-12-21