Klimatsmarta tips för lata sommardagar

Ha det gott i sommar och var samtidigt snäll mot miljön! Här får du klimatsmarta sommartips för hur du får ut det mesta av badet, resan och maten på semestern.

Hur vill du spendera sommaren? Med god mat och dryck, sol och bad och kanske också en resa? Trodde väl det! Att äta och dricka gott är något som de flesta av oss uppskattar på semestern, likaså att sola och bada. Sommaren är som bekant också starkt förknippad med att åka iväg - utomlands, till sommarstugan, kompisarna, svärföräldrarna eller bara ner till sjön för att ta ett kvällsdopp.

Men... bara för att det är lediga tider behöver du inte ta helt ledigt från att leva klimatsmart. Miljön mår bra av att vi tänker på den varje dag, ledig eller inte. 

Bada klimatsmart

Sol och bad måste väl ändå vara det som förknippas med sommaren allra mest? Lata dagar vid stranden eller hemma vid poolen är det många som hoppas att juli ska bjuda på. Visste du förresten att du som fjärrvärmekund och har pool, eller funderar på att skaffa en, kan värma upp den med hjälp av fjärrvärme till ett rabatterat pris? 

Här kan du läsa mer om hur du kan värma upp poolen med hjälp av fjärrvärme.

Res med el

Oavsett om du ska resa en lite längre sträcka eller bara ett par mil är det en god idé att planera resan väl. Inte minst för att undvika bråk mellan uttråkade barn eller irritation när hungern pockar på. För att göra resan mer klimatsmart vill vi tipsa om två transportmedel som lämpar sig ypperligt för semestern:

Elbil
Planerar du bilsemester med hela familjen eller ska du åka på en roadtrip tillsammans med ett kompisgäng men söker ett grönare alternativ? Med elbil kan du åka på semester med ett lättare samvete. Spana in var vi har våra laddstolpar för elbil och var du kan ladda din elbil här.

Inte helt övertygad när det gäller elbil? Då vill vi tipsa om Flemming, vars elbil drar ungefär 2 kronor per mil. Låter det otroligt?  Här kan du läsa mer om Flemming, den glada elbilsentusiasten.

Elcykel
Cykelsemester är alltid trevligt, men kan kännas lite motigt om flåset inte är på topp och ni ska cykla långt med mycket packning. Kanske blir det här sommaren du investerar i en elcykel? Förhoppningsvis kan du bli lika snabb som Clara. Hon är till och med snabbare än bussen! Läs mer om Clara som använder sin elcykel som en andrabil. 

Ladda med energirika recept

Trots att du är ledig och kan göra vad du vill varje dag är det viktigt att ladda upp med bra energi så att du orkar med alla sommarens aktiviteter! Sommaren är också en tid då vi unnar oss lite extra. Varför inte baka en sats chokladhavrekakor med rostade nötter eller veganska chocolate chip cookies att bjuda på (eller äta själv) i skuggan en solig dag? Vill du hellre ha ett lite nyttigare alternativ är det ju inte helt fel med en grön smoothie heller.

Få inspiration till din sommarmat genom Lindas, Emelies och Jens energirika recept här. 

Miljö

Vi är stolta över att ligga långt fram med vårt arbete för en hållbar miljö. Vår energiproduktion är baserad på förnybara biobränslen från restprodukter från skogen.

Läs mer
/ 2018-07-10