Ett steg i taget mot en fossilfri vardag

Vi hör det överallt och vid det här laget har varenda människa förstått att det är superviktigt - snacket om hållbar utveckling. Vi matas med siffror hit och dit, men ibland är det svårt att ta till sig. Vad spelar det egentligen för roll om du tar bilen eller hur du värmer upp huset?

Visste du att för att upprätthålla en hållbar utveckling får varje människa, utan undantag, inte orsaka utsläpp på mer än 0,7-1,5 ton Co2e (koldioxidekvivalenter) per capita och år?  Men – vi lever inte riktigt som vi lär: medelkonsumtionen i världen orsakar utsläpp på 6 ton CO2e per år. Medelsvenskens konsumtion i sin tur orsakar utsläpp på hela 8 ton Co2e per år och vi i Sverige lever som om vi hade 4,2 planeter. Det finns lite att jobba med, inte sant?!

Att köra onödigt korta sträckor med bil eller konsumera mycket prylar och kläder som du, med handen på hjärtat, egentligen kanske inte behöver är saker som vi vet har negativa effekter på klimatet. Men hur stora effekterna faktiskt blir är ganska svårt att föreställa sig. Hur mycket påverkas egentligen klimatet av hur du lever ditt vardagsliv? Testa din klimatpåverkan här!

I snitt står bostaden för en fjärdedel av vårt ekologiska fotavtryck på planeten. Med andra ord finns det massor att göra för att spara energi och minska din klimatpåverkan i hemmet. Varför inte göra det till en lek med barnen eller utmana din partner på energismarta och fiffiga lösningar? Behöver du enkla tips på vägen som kan hjälpa dig att komma på egna, kreativa lösningar? Spana in våra energispartips!

Köra eller inte köra - det är frågan

Bilen är en vardagsräddare för många. Den tar dig långa sträckor, du kan packa mycket i den och du kan själv bestämma när, var och hur du vill köra och behöver inte anpassa dig till några tidtabeller. Trots det går det inte att förneka att den är en stor miljöbov. Men helt ärligt – hur ofta kör du egentligen längre sträckor? Statistik visar att cirka 80 procent av alla bilresor i tätorter är kortare än 3-4 kilometer.

Kanske tillhör du dem som, trots allt, kör lite längre sträckor och känner att du fortfarande behöver bil, men söker ett klimatsmartare alternativ? Från och med 1 februari 2018 kan du ansöka om bidrag för att installera en laddpunkt för elbil eller laddhybridbil hemma. Läs mer om Ladda-hemma-stödet för din elbil här.

Här kan du se var du kan ladda din elbil.

Precis som de flesta av oss vill du säkert undvika att bli svettig på vägen till jobbet, men låt inte det vara en ursäkt för att ta bilen! Nu kan du nämligen ansöka om en elfordonspremie hos Naturvårdsverket för din elcykel. Ställ bilen, spara på miljön och din egen energi och få mer kraft över till annat! Här kan du läsa mer om villkoren för elfordonspremien. 

Kanske kan du bli lika snabb som Clara på elcykel? Hon är till och med snabbare än bussen! Läs mer om Clara som startar dagen med frisk luft och vackra omgivningar i morgonljuset.

Bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken

Har du hört talas om bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken? Nej, det är inget nytt rockband som kommer att spela på Speakers Corner i Växjö i vår – det är världsnaturfondens, WWFs, fem teman för hur du kan göra en insats för klimatet. Läs mer om bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken här.

/ 2018-05-03