Ett klimatsmart 2018

Vill du leva mer hållbart under 2018? Tänk att energiproduktion och drivmedel kan göras på ett sätt som är bra för miljön! Med bidragen som börjar gälla under 2018 blir också plånboken glad, med andra ord en riktig win-win-situation.

Ökat stöd för solceller till privatpersoner

Idag är det ingen nyhet att du som privatperson kan producera din egen el genom så kallad mikroproduktion. Intresset för egen elproduktion har ökat de senaste åren och möjliggörs genom ny förenklad teknik. Därför ser vi ljust på regeringens beslut att utöka stödet för solceller till privatpersoner. Från och med 1 januari 2018 ökas stödet för solceller från 20 till 30 procent. Kanonbra tycker vi!

Att intresset för småskalig elproduktion växer hos privatpersoner är en positiv utveckling som välkomnas av oss. Från januari 2017 till januari 2018 har det skett en fördubbling av antalet solceller i Växjö. Vi ser utvecklingen som en bidragande faktor till att Växjö lever upp till kommunens vision om Europas grönaste stad. Så när du sitter där, lutad mot husväggen med en kaffe i handen och vårens första strålar ger dig ny energi efter en lång vinter, ger samma solstrålar energi till huset du bor i – smart, va?!

Det behöver inte vara så svårt att komma igång med solceller, här kan du läsa hur du går tillväga för att sätta igång.

Läs regeringens pressmeddelande här

Håll utkik - kravet på bygglov för solceller på byggnader är förhoppningsvis snart ett minne blott! 

Få bidrag för din elcykel

Har du också blivit omkörd i en uppförsbacke av en cyklist som knappt verkar behöva trampa? Kanske tar det också ett tag innan du inser att det inte är din kondition som är dålig, personen som just körde förbi dig satt förmodligen på en elcykel. Just elcyklarna är numer en vanlig syn på Växjös gator, en växande trend som verkar vara här för att stanna.

Visste du att du som privatperson och som köper ett nytt elfordon i form av en elcykel, elmoped eller elmotorcykel kan ansöka om en elfordonspremie hos Naturvårdsverket? Ställ bilen, spara på miljön och din egen energi och få mer kraft över till annat!

Elfordonspremien gäller retroaktivt från och med 20 september 2017 och du kan få tillbaka en fjärdedel av priset med ett maxbelopp på upp till 10 000 kronor.

Läs mer om villkoren för elfordonspremien på Naturvårdsverkets hemsida

Kör grönare med elbil

Behöver du fortfarande bil men söker ett klimatsmartare alternativ? Från och med 1 februari 2018 kan du ansöka om bidrag för att installera en laddpunkt för elbil eller laddhybridbil hemma.  Vi på Växjö Energi har flera laddstolpar uppsatta som är öppna dygnet runt, och vi bjuder dessutom på elen tillsvidare.

Här hittar du våra laddstolpar

Läs mer om Ladda-hemma-stödet för din elbil här 

För en fossilfri framtid

Intresset för klimatsmart energiproduktion och fordon som går på förnybara drivmedel ökar hela tiden och är viktiga delar i vårt arbete på Växjö Energi, inte minst för att vi ska kunna bidra till en grönare framtid för dig som lever och verkar i Växjö.

Vi på Växjö Energi är stolta över att ligga långt fram med vårt arbete för en hållbar miljö, men bra kan bli ännu bättre.  Framtiden kommer med all säkerhet att kräva mer energi, och det vi åstadkommit fram till idag inspirerar oss att söka nya, ännu smartare lösningar framöver. Genom att aldrig nöja oss, alltid vara nyfikna och ständigt utmana oss själva vill vi ge våra kunder en vanlig vardag idag och en helt annorlunda, ännu grönare framtid. Tillsammans kan vi skapa ett fossilfritt Växjö!

Vill du vet mer om vårt miljöarbete? Klicka här.

 

Miljö

Vi är stolta över att ligga långt fram med vårt arbete för en hållbar miljö. Vår energiproduktion är baserad på förnybara biobränslen från restprodukter från skogen.

Läs mer
/ 2018-02-20