Roliga tips till Earth hour!

Vad gör man en hel timme utan någon som helst elektronik? Måste ju vara jättetråkigt?! Tvärtom! Här har vi samlat smarta tips på vad du kan göra under Earth hour.

Vad är egentligen grejen med Earth hour? Jo, det är en internationell manifestation (världens största miljömanifestation faktiskt!) arrangerad av Världsnaturfonden (WWF) med syfte att uppmärksamma klimatfrågan. I år hålls Earth hour den 24 mars mellan klockan 20.30 -21.30 och under en timme ska du i första hand släcka all belysning och gärna stänga av icke-nödvändiga elektriska apparater, till exempel tv:n eller barnens spelkonsoler. Vi på Växjö Energi släcker ner belysningen på vår ackumulatortank och vårt kontor. Vi släcker även ner gatubelysningen i Växjö på uppdrag av Växjö kommun. Delta du också!

Läs mer om vårt engagemang i Earth hour
WWF Earth hour - tillsammans för planeten

Ät, prata eller utforska!

- Tips på roliga aktiviteter under Earth hour.

Deltar du i Earth hour? Strålande! Här får du 5 tips om vad du kan ägna den mörka timmen åt.

1. Ät i mörker

Är det en rå potatis eller ett äpple du just satte tänderna i? Tänk att äta utan att se vad som ligger på tallriken framför dig! Har du inte testat är det här ett perfekt tillfälle att bjuda hem någon du tycker om på en middag i totalt mörker. Eller varför inte göra det till en lek med barnen där de får gissa vad de äter– ett smart sätt att få barnen intresserade och nyfikna på mat! Du ser inte det du äter utan får istället lita på andra sinnen, så som smak, doft och känsel. Häftigt, va?

2. Läs en bok i skenet av ett stearinljus

Nu har du tid att börja på den där boken du aldrig kommit igång med. Tänd ett ljus (eller flera) och kura ihop dig i soffan under en stor filt med en kopp kaffe eller te och förlora dig i böckernas värld. Lägg undan telefon och dator och ha en skön stund för dig själv, långt ifrån push-notiser, Instagram-uppdateringar och galna klipp på Youtube.

3. Ordna en spökrunda

Än är det långt till Halloween, men vem säger att du inte kan gå en spökrunda i mars? Använd mörkret till att ordna en gastkramande spökrunda för polarna eller en lite mer barnvänlig för de små. För visst blir allt lite, lite mer kusligt i mörker? Och när du vet att det inte är på riktigt känns det där pirret i magen mer okej.

4. Prata 

Bjud hem en god vän eller samla familjen och prata. Vad säger ni till varandra egentligen? Lyssnar du verkligen när barnen berättar vad de har gjort i skolan? Hur mår din vän - egentligen? Du har säkert frågat, men har du lyssnat på svaret? Hör du bara på med ett halvt öra när din partner kommer hem efter en lång arbetsdag och berättar om chefen som ännu en gång beordrat övertid? Passa på och använd den mörka timmen till att sitta ner och prata med nära och kära om sådant ni inte annars pratar om. 

Pratar vi överhuvudtaget mindre med varandra idag än vad vi gjorde förr? Är vi mer ensamma idag? Vad är ens ensamhet? Här finns spännande länkar för dig som vill veta mer i ämnet:

Världens ensammaste folk
The Swedish theory of love

5. Utforska din omgivning!

Ge dig ut utomhus med en god vän, familjen eller kollegan och utforska hur din omgivning ser ut i mörker. Kan du orientera dig trots att det är mörkt? Kanske ser promenaden till skolan, jobbet eller joggingrundan helt annorlunda ut i mörker. ”Det som göms i snö, dyker upp i tö” sägs det ju - men vad döljer sig i mörkret? Förresten - glöm inte att ta på dig reflexer och att vara uppmärksam på trafiken!

Här hittar du fler tips om vad du kan göra under Earth hour.

Miljö

Vi är stolta över att ligga långt fram med vårt arbete för en hållbar miljö. Vår energiproduktion är baserad på förnybara biobränslen från restprodukter från skogen.

Läs mer
/ 2018-03-16