Så väljer du rätt belysning i köket

Köket är inte längre bara en plats där vi lagar och äter mat, det är också ett rum att umgås i. Det ställer lite olika krav på ljussättningen och här har vi samlat tips på vad du ska tänka på när du väljer belysning i köket.

Vi tillbringar alltmer tid i köket och idag samlas vi här till både vardag och fest. Att ha bra belysning när du lagar mat så att du inte slinter med kniven är självklart, men när vännerna kommer över på middag eller när familjen samlas runt middagsbordet en helt vanlig måndagskväll kräver en helt annan typ av belysning. Att välja belysning som gör köket praktiskt att arbeta och laga mat i samtidigt som du kanske vill ljussätta så att det inbjuder till umgänge kan vara lite knivigt. Energimyndigheten tipsar om hur du kan inreda med ljus, och vi har plockat ut godbitarna. Här får du våra fem tips:

 • Välj klimatsmarta lampor
  Genom rätt val av belysning kan du också minska din energianvändning – bra både för dig och klimatet! Visste du till exempel att den gamla glödlampan står för onödigt mycket energi? Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten värme. LED-lampan är en ljuskälla där energin som används går till just ljus och inget annat och som därmed sparar energi och är betydligt bättre för miljön. Kolla därför över dina lampor och byt dem till LED om du inte redan gjort det.

 • Olika lampor på olika platser
  Eftersom köket idag både ska vara en plats där du kan arbeta och umgås i är det bra att välja flera olika lampor på olika platser i köket. Då får du ljus efter ändamål och kan välja att tända den lampa som passar det du håller på med bäst. En god idé är också att ha en eller flera lampor som kan lysa upp hela köket, så att du får ett bra ljus när du städar.

  • Ljus för disk och matlagning
  Generellt kan man säga att när du ska göra något praktiskt i köket, till exempel laga mat, behövs en starkare lampa med vitare ljus. Förr hade man ofta lysrör under köksskåpen, men idag är det vanligare med spotlights.

  • Stämningsljus
  Eftersom köket också är en plats att umgås på är det bra att komplettera arbetsljuset med stämningsljus, det vill säga lampor som är till för att ge köket karaktär och skapa en mysig belysning. Den här typen av belysning behöver inte lysa lika starkt som arbetsljuset du använder när du lagar mat eller diskar. Ett enkelt tips är att koppla lamporna till en dimmer så att du själv kan ändra från arbets- till mysbelysning.

  • Lampor över köksbordet
  Att ha en lampa över köksbordet där man samlas med vänner och familj är något som de flesta har. Det är bra att tänka på att välja belysning som lyser upp bordet och som inte bländar personerna som sitter runt det. Välj därför lampa efter storlek på ditt bord – ett större bord kräver förmodligen flera lampor.