Morgondagens ingenjörer tävlar i VM

Har du också drömt om att tävla i ett världsmästerskap? Nu blir drömmen verklighet för ett tiotal elever på Fagrabäckskolans Natur och teknikinriktning. Laget som kallar sig NoT-Crackers reser till Detroit för att tävla i en av världens största tekniktävlingar för barn och ungdomar.


- Vi är det enda svenska laget, och ett av fyra skandinaviska lag som tävlar i FIRST LEGO League (FLL). Vi ser mest fram emot att träffa alla andra som är med och tävlar och som delar samma intresse, säger Pontus Ohlsson och Tekla Marklund som går i åttonde och nionde klass på Fagrabäckskolans Natur och teknikinriktning, NoT.

Tillsammans med sina lagkamrater kallar sig Pontus och Tekla för NoT-Crackers. Laget består av tio elever mellan 13 – 16 år och just namnet NoT-Crackers refererar till Natur – och teknikinriktningen på Fagrabäckskolan och problemlösning på svåra utmaningar. Inför tävlingen bygger och programmerar eleverna i NoT-Crackers LEGO-robotar som ska klara utmaningar på en testbana. Laget ska också komma på innovativa lösningar på problem i samhället på årets tema som är ”Into Orbit” vilket kan översättas till rymden och problemen som uppstår under långa rymdfärder.
På Fagrabäckskolan finns FLL som ett ämne i skolan. Läraren Emma Eklund berättar:

- First LEGO League startades som ett elevens val här hos oss för att tillgodose teknikföretagen i regionen. Vi är en väldigt teknikstark region och här har vi morgondagens ingenjörer och innovatörer!