Hoppa till huvudinnehållet

Inred hållbart

Visst är det kul att göra fint hemma och piffa lite extra med nya kuddar, fina inredningsdetaljer och kanske till och med en bukett blommor? Här ger vi tips på hur du kan förnya stilen hemma och inreda hållbart.

Inredning som är trendigt idag kan snabbt vara ute imorgon. Därför kan det vara en god idé att se över vad du redan har. Den där gamla cylinderformade skålen du fick av mormor som står längst in i skåpet – testa att använda den som blomvas. Har du bara tröttnar på dina inredningsdetaljer och möbler som fortfarande fungerar kan du testa att göra om dem. Varför inte klä om soffan, sy nya kuddfodral, uppdatera köksbordet med ny färg eller måla om den där stolen som alltid står i hörnet? Låt kreativiteten flöda!

Möblera om

Ett enkelt knep att få lite variation hemma är att byta plats på möbler och inredningsdetaljer – utifrån det du redan har. Byt gardiner, växter eller flytta tavlor från ett rum till ett annat. Funkar soffkuddarna i vardagsrummet lika bra i köket som i vardagsrummet? Testa! Genom att byta plats på grejer och flytta omkring det som du tidigare trott har sin självklara plats i hemmet kan göra att det känns som ett helt nytt hem.

Men ibland är det ju faktiskt så att du behöver en ny soffa, köksbord eller säng. Satsa då på att köpa möbler som håller över tid! Tänk såhär: skulle du till exempel köpt den där prylen för fem år sedan och – kommer du fortfarande gilla den om fem år? En annan viktig sak att tänka på när du köper nya möbler är att de ska kunna återvinnas när de är utslitna och inte längre går att använda.

Fynda på loppis

Det myllrar av loppisar och mysiga second hand-butiker runtom i länet där du kan fynda äldre grejer av robust material som håller över tid. Dessutom till en billig peng! Om du själv har samlat på dig en himla massa prylar genom åren som du inte använder kan du prova att ha en egen loppis.

Om du har en vän, kusin eller en farmor som också har ett stort inredningsintresse har de säkert grejer som de tröttnat på och som kan bli nya detaljer i ditt hem. En kul grej är därför att byta inredningsprylar med vänner och bekanta – vem vet, kanske fastnar du för en ny stil.