Hanna väljer vegetarisk vardag

För att äta mer planetvänligt behöver vi välja grönare alternativ. Hanna Carmvall har valt att äta vegetariskt i veckorna och ”bra kött” på helgerna.

Hej Hanna, hur kommer det sig att du valt att äta vegetariskt i veckorna?
Framför allt för att jag och min man ville äta mer klimatsmart. Genom att äta vegetariskt i veckorna och ekologiskt eller svenskt naturbeteskött på helgerna gör vi en liten insats för vår planet. Jag mår dessutom väldigt bra av att äta vegetariskt och blir inte alls lika ”tungt mätt” som tidigare, det är skönt.

Nu råkar jag veta att du tränar en del, får du verkligen i dig allt du behöver när du inte äter kött så du orkar med din träning?
Jadå, det får jag. Det finns en massa bra vegetarisk mat som innehåller mycket protein. Baljväxter, bönor, ärter och linser är bara några exempel. Sedan äter jag fortfarande ägg och mjölkprodukter som också innehåller protein. För att orka med träningen är jag noga med att äta kolhydrater. Det har varit väldigt roligt att ändra kosten eftersom vi har varit tvungna att prova nya råvaror och recept.

Hur funkar det rent praktiskt i vardagen? Till exempel om du ska ut och äta på restaurang en tisdag eller om du är bortbjuden?
Då äter jag den mat som serveras. Jag kan även beställa en kötträtt på restaurang om det inte finns något vegetariskt alternativ eller om jag är sugen på det.

Vilka reaktioner möter du när berättar att du är ”vardagsvegetarian”?
Många tycker att det är bra, men att det kanske känns långt bort för dem själva att ändra sin kost. Jag tror många tänker att det är jobbigare än vad det är.

Har du några tips på hur man kan gå till väga om man vill äta mindre kött och animaliska produkter?
Börja till exempel med att äta vegetariskt en dag i veckan, det är bättre än inget. Men sedan tycker jag att när man väl har bestämt sig är det lika bra att gå ”all in” för att komma in i det. Det finns massor med enkla och väldigt goda recept. Efter några veckor är de lika enkla att laga som dina tidigare favoriter med kött.

Fakta

Tillsammans med våra kunder bidrog vi på Växjö Energi till att minska klimatpåverkan med totalt 243 000 ton koldioxid under 2017. Det motsvarar lika mycket som om alla i Växjö kommun avstod från att äta kött i nästan 4,4 år.* Köttkonsumtionen ökar över hela världen och i Sverige äter vi i snitt 50–55 kg kött per person och år, ungefär dubbelt så mycket som på 1970-talet. Maten vi äter står för 1/3 av hushållens klimatpåverkan i Sverige och om alla på jorden skulle leva som vi gör i Sverige skulle vi behöva mer än fyra planeter. Tips på hur du kan äta mer planetvänligt din vardag:

  • Om du vill äta kött, välj efter hänsyn har tagits till djuromsorg, miljö och hållbarhet.
  • Det är både klimatsmart och nyttigt att basera matvalen på baljväxter, rotsaker, kålväxter, grönsaker och fullkornsprodukter.
  • Ta vara på maten du köper. Hushållen står idag för den största delen av svinnet. 45 kg ätlig mat slängs i soptunnan per person och år i Sverige.

*Växjö Energis Klimatbokslut 2017, se veab.se
Källa: Världsnaturfonden, WWF,