De gick över till den klimatsmarta sidan

Familjen Spjuth i Växjö har gjort en stor resa på bara några år. Med hjälp av fjärrvärme, solceller på taket, smart teknik i hemmet, elcyklar och en elhybridbil har de blivit miljöhjältar. "Det är små steg i vardagen, men det känns väldigt bra", säger Staffan och Rebecca.

De kanske inte ens skulle beskrivas som extra miljömedvetna om man frågade folk i deras närhet. Trots det har Staffan och Rebecca Spjuth kommit att ligga i framkant när det gäller att leva och bo klimatsmart.

Hoppas inspirera andra

De båda träffades när de jobbade på ett och samma IT-företag. I grunden har de ett gemensamt intresse för teknik och sedan de flyttade in i villan på Hovshaga för fyra år sedan har de investerat i solceller, elhybridbil, elcyklar och smart teknik i hemmet.

 – När det gäller miljön pratas det mycket men blir inte så mycket gjort i vardagen, tror jag. Vi har gjort lite grann och hoppas att det kan inspirera andra att ta ett steg åt rätt håll, säger Staffan Spjuth, 42 år.

Solceller på taket

När de flyttade in hade den gamla eluppvärmningen i villan precis ersatts med fjärrvärme. Det var ett första steg mot att kunna leva klimatsmart.

- Det kändes kanon. Det är miljövänligt, effektivt och billigt med fjärrvärme, säger Staffan.

Sedan dess har det alltså hänt en hel del. I somras kläddes taket med solpaneler. De var när solen sken som mest och under augusti fick de ut 1 000 kilowattimmar, drygt 10 procent mer än vad en normal augustimånad är beräknad att ge. 

Men hur funkade det att installera solcellerna och att komma igång på Växjö Energis nät? Staffan svarar såhär:

Smart teknik

Att de valt den klimatsmarta vägen hänger som sagt inte ihop med någon traditionell politisk åskådning eller ideologi. Mer att de vill vara moderna. Att de vill lämna ett så litet avtryck på jorden efter sig som möjligt. Och att de är nyfikna, och kunniga, när det gäller ny teknik.

I hemmet har de smart teknik som hjälper dem effektivisera energianvändningen, exempelvis känner radiatorerna av om de är borta och sänker värmen automatiskt.

Med hjälp av appar håller Staffan stenkoll på energiförbrukningen.

- Beräkningar visar att man kan få ner sin energiförbrukning med 30 procent om man kopplar den till smart teknik. Här kan jag exempelvis se i realtid vad solcellerna producerar, säger Staffan och visar på sin mobil.

I snitt gör de av med 600 kilowattimmar på en månad, så första månaden gav ett rejält överskott.

– Vi har räknat att gå jämnt upp efter tio år. Det kostade ungefär 100 000 kronor att installera. Så det är ingen vinstaffär än, säger Staffan.

– Det känns väldigt bra att vi går mot att vara självförsörjande. Vi producerar vår egen energi, och vi får koll på var vi får vår el ifrån, säger Rebecca.

"Kör all stadstrafik på el"

Att köpa elcyklar blev hyfsat billigt med hjälp av premien från regeringen. Det tillsammans med en elhybridbil gör att de numera transporterar sig i staden utan att släppa ut någon koldioxid.

– Vi kör all stadstrafik med bilen på el. Det är något visst med känslan när man står och laddar den hemma på uppfarten. Sen glider man fram ljudlöst utan att släppa ut några avgaser, säger Staffan.

– Ofta låter vi bilen stå och använder cyklarna istället. Blir det tungt så hoppar elkraften in och ger oss en extra skjuts. Det känns extra bra att susa fram på cykeln medan bilarna står stilla i rusningstrafiken och spyr ut avgaser. Att vi köpte elcyklar istället för en extra bil har lett till att vi gör mer cykelutflykter, säger Rebecca.