Byte av elmätare

År 2024 ska alla kunder fått sin elmätare bytt till en ny och smartare elmätare. Med den nya mätaren får du ännu bättre koll på din energianvändning på Mina sidor.

Din nya mätare

Hemma hos dig finns en elmätare som registrerar hur mycket el som används i ditt hem och som läses av automatiskt av oss. Mätarbytet omfattar alla privat- och företagskunder i vårt nätområde och görs för att Regeringen beslutat att införa nya funktionskrav på elmätarna i Sverige. De nya mätarna ska klara mätning i nära realtid och göra det möjligt för dig som kund att själv ta del av dina mätuppgifter. 

Vi har skapat en film som bertättar om hur den nya elmätaren fungerar, hur du läser av värdena och vilka nya funktioner som finns.


Du kan läsa mer om hur den nya elmätaren fungerar och hur du aktiviterar HAN-porten. Det finns även en manual som beskriver vad mätaren visar och vilka inställningsmöjligheter som finns.

Så fungerar nya mätaren

Så går bytet till

Installationen av de nya elmätarna startade 2019 och utförs av Swemet. Totalt byter vi ut cirka 36 000 elmätare. Projektet kommer att pågå till och med hösten 2024, och senast den 1 januari 2025 ska de nya mätarna vara på plats.

Du kommer i god tid att få ett brev hem med information om när bytet av elmätare sker hemma hos dig. Bytet innebär ett kortare strömavbrott under tiden mätaren byts.

När sker mätarbytet i ditt område?

Karta elmätare.jpg
Klicka på bilden för att se större karta.