Byte av elmätare

År 2024 ska alla kunder fått sin elmätare bytt till en ny och smartare elmätare. Med den nya mätaren får du ännu bättre koll på din energianvändning på Mina sidor.

Din nya mätare

Hemma hos dig finns en elmätare som registrerar hur mycket el som används i ditt hem och som läses av automatiskt av oss. Mätarbytet omfattar alla privat- och företagskunder i vårt nätområde och görs för att Regeringen beslutat att införa nya funktionskrav på elmätarna i Sverige. De nya mätarna ska klara mätning i nära realtid och göra det möjligt för dig som kund att själv ta del av dina mätuppgifter. 

Vi har skapat en film som berättar om hur den nya elmätaren fungerar, hur du läser av värdena och vilka nya funktioner som finns.

 

HAN-port

HAN-porten ger dig möjlighet att bygga ditt egna system och används för att du ska kunna ta ut nära realtidsvärden om din elanvändning från din elmätare. Det finns olika typer av HAN-portar. Vår är av typen RJ12.

Det finns redan produkter ute på marknaden som använder sig av HAN-portar på elmätare och det är en marknad som förväntas att växa.

Porten finns tillgänglig så snart du fått din nya elmätare. Innan du kan läsa av data ur den behöver porten aktiveras av oss på Växjö Energi. Aktiveringen sker endast om du som kund ansöker om aktivering.

Aktivera HAN-port

Nya funktioner och manual

Här kan du läsa om hur den nya elmätaren fungerar 

Smarta lösningar med din elmätare

Med din nya elmätare har du möjlighet att både få bättre överblick och mer kontroll över din elanvändning. Här berättar vi om alla möjligheter.

Smarta lösningar med din elmätare

Med din nya elmätare har du möjlighet att både få bättre överblick och mer kontroll över din elanvändning. Här berättar vi om alla möjligheter.

Så går bytet till

Installationen av de nya elmätarna startade 2019 och utförs av Swemet. Vi har till och med 2022 bytt ut 24 500 elmätare. Totalt byter vi ut cirka 37 500 elmätare. Projektet kommer att pågå till och med hösten 2024, och senast den 1 januari 2025 ska de nya mätarna vara på plats.

Du kommer i god tid att få ett brev hem med information om när bytet av elmätare sker hemma hos dig. Bytet innebär ett kortare strömavbrott under tiden mätaren byts.

När sker mätarbytet i ditt område?

Växjö3.jpg
Klicka på bilden för att se större karta.