"Vi kör med öppna dörrar helt enkelt"

Varje fredag kommer mellan 200-250 ungdomar från hela Växjö med omnejd, med över 30 olika nationaliteter och spelar fotboll tillsammans. Det kallar vi integration på riktigt. Både mellan de olika stadsdelarna i vår stad samt mellan våra olika etniciteter. Vi har träffat Sara Lennqvist, CSR-ansvarig i Östers IF som samordnar det som i föreningen kallar Nattfotbollen.

- Vi märker att de som arbetar hos oss ser samhällsvinsten med det vi gör och bidrar fullt ut med själ och hjärta. Nattfotbollen gör något med människor, tänder lågor och skapar eldsjälar som vill göra Växjö till en bättre plats.

Det berättar Sara Lennqvist som är CSR-ansvarig inom Östers IF. Sara, som haft fotbollen med sig ända sedan barndomen i Västerås, flyttade till Växjö 2011 och började då att jobba på Centrumskolan i Araby.

- Jag kände direkt igen mig i Arabys kärlek till fotbollen!

När Östers IF valde att starta upp Nattfotbollen blev Sara tillfrågad att vara med som ledare, något hon inte tvekade en sekund på att tacka ja till.

En av föreningens viktigaste verksamheter

Nattfotbollen startade 2014 och projektet blev till en av föreningens viktigaste verksamheter som fem år senare bara fortsätter att växa. Idag ligger nattfotbollen under namnet Öster i samhället vilket är Östers CSR-engagemang. Engagemanget är inte vinstdrivande, utan är helt beroende av finansiering genom intäkter från partners, stiftelser, stipendier och föreningen Östers IF själva.

Rent praktiskt fungerar det så att killar och tjejer i olika åldrar samlas i Tipshallen fredagskvällar, oktober till april, från klockan 21 fram till midnatt för att spela fotboll. Även om målgruppen är killar och tjejer i åldrarna 13-25 berättar Sara att det inte hindrar varken yngre eller äldre att komma dit:
- Vi kör med öppna dörrar helt enkelt!

Ökat välmående med Nattfotbollen

Målet med nattfotbollen har alltid varit att samla ungdomarna under kvällstid på en fotbollsarena istället för ute på stan. För att minska utanförskap och kriminalitet och för att öka välmående och kamratskap.

- Förutom den kamratskap och glädje vi ser mellan alla hundratals ungdomar varje vecka så vet vi, efter samtal med både polisen och fältgruppen, att fredagar är lite trevligare i Växjö stad när det är nattfotboll, berättar Sara.

Nattfotbollen ger också andra vinster i form av det mentorsprogram föreningen håller tillsammans med partners för de som är ledare. Det här ger ringar på vattnet där unga arbetslösa får arbetsmöjligheter tack vare sin personliga utveckling som arbetande ledare.